Home » Cursussen » Hobo, Barokhobo

Hobo, Barokhobo

Docent: Berend van Halsema

Doelgroep

Jongeren (12+)
Kinderen (t/m 12 jaar)
Volwassenen

Niveau

Beginner
Gevorderd
Iets gevorderd

Waar

Krommenie De Pelikaan
Zaandam Muziekschool

Kijk voor meer informatie over de hobo en hoboles en voor een compleet beeld van MuziekmakerijBvH op:

www.muziekmakerijbvh.nl

Aanmelden via deze site kan ook.

De hobo is een bijzonder blaasinstrument met een karakteristiek geluid. Je moet er op blazen door een dubbelriet. Deze rieten worden door de hoboïst zelf gemaakt. Als je les krijgt op de hobo koop (5 euro) je deze rieten eerst van je leraar. Als je eenmaal wat kan spelen, ga je die rieten ook zelf leren maken.

Als je zo’n jaar of 10 bent kan je starten met hobo spelen. Daarvoor is het goed om goed blokfluit te leren spelen. Je kan dan al muziek maken en noten lezen, zodat je al je aandacht kan schenken aan het blazen op het riet en het vastpakken van de hobo. Wel zijn er eenvoudige hobootjes (zie foto) voor jongere kinderen (vanaf 8 jaar) aanwezig. Deze zijn niet zo zwaar en zonder veel kleppen, maar wel met een echt riet. Zo kan het “blaasgevoel” vast ontwikkeld worden.

Een nieuwe hobo is vrij duur in de aanschaf (rond de 2000 euro). Het instrumentenfonds van FluXus heeft 2 instrumenten die het eerste jaar (en als er geen nieuwe vraag is ook daarna) gehuurd kunnen worden voor zo’n 100 euro per jaar. Ook zijn er instrumenten te huren bij de hobowinkel van der Heide in Haarlem. Daar zijn ook tweedehands instrumenten van goede kwalitiet te koop. Maar overleg hierover altijd eerst met Berend van Halsema de hobodocent. In de Zaanstreek zijn een aantal harmonieorkesten. Als je lid bent van zo’n orkest kan je meestal een instrument van het orkest lenen.

Naast de gewone hobo kan je ook les krijgen op de barokhobo. Dit is de hobo zoals deze eind 17de begin 18de eeuw bespeeld werd. Er zijn slechts 6 gaatjes voor de vingers en 2 kleppen. Er wordt muziek uit de barokperiode op gespeeld. Ookal wordt er ook op een dubbelriet geblazen (veel groter) de speelwijze is heel anders dan de normale hobo.

Maak vrijblijvend een afspraak en loop binnen voor een gratis proefles of meer informatie en toelichting.

Lestijden

Maandag Zaandam, dinsdagmiddag Krommenie, dinsdagavond Zaandam

Startdatum

Vanaf eind augustus tot begin juli

Kosten

MuziekmakerijBvH 2021/2022 Over de lesvorm kan overlegd worden. Meest gebruikelijk en aan te bevelen voor een bevredigend resultaat is de jaarcursus. Het bespelen van de hobo heeft tijd en doorzettingsvermogen nodig. Tijdens het schooljaar is er wekelijks les met uitzondering van vakanties en vrije dagen. 38 lessen worden gegarandeerd. De lessen voor het schooljaar 2023/2024 starten in de week van 4 september. Tarieven - 21 jaar: individueel 25 min. 650 euro; individueel 30 min. 715 euro; + 21 jaar: 25 min. 785 euro, 30 min. 865 euro. Muziekmakerij BvH staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 64022951.

Inschrijven
Contact met docent

Inschrijven

Contact met docent

Ervaringen

Geen reviews beschikbaar

Deel je ervaring

Berend van Halsema

Mijn aanbod

Het plezier van een muziekinstrument bespelen, de waarde daarvan overdragen, samen muziek maken, omgaan met mensen, dat is voor mij de essentie van het muziekdocent zijn! Tijdens mijn studie blokfluit en hobo aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam kreeg ik een klein baantje als docent hobo aan de Gemeentelijke Muziekschool Zaanstreek. Later kwamen daar uren blokfluit en ensemblespel bij. Het lesgeven en het omgaan met mensen vind ik zo leuk dat ik na 34 jaar nog steeds als docent in de Zaanstreek actief ben. Veel Zaanse kinderen hebben blokfluitles van mij gehad; een groot aantal als basis voor een verdere muzikale carrière, maar veel kinderen kozen er ook voor door te gaan met de blokfluit en dit instrument echt goed te leren bespelen. De hoboïsten in de Zaanse orkesten zijn veelal door mij opgeleid. Ook leid ik al jaren een aantal ensembles. Hier specifieke arrangementen voor maken, hoort tot mijn vaste bezigheden. De laatste jaren ben ik ook op veel Zaanse basisscholen te vinden. Daar houd ik mij bezig met actieve muziekbeoefening en verzorg ik lessen zowel binnen- als naschools. Ik voel mij en ben ambassadeur van het zelf actief muziek maken natuurlijk met name op de blokfluit en de hobo. Naast mijn pedagogische activiteiten ben ik uitvoerend musicus. Ik speelde in vele professionele orkesten en ensembles. Maandelijks verleen ik mijn medewerking aan concerten. Bij de vele Bachcantates die ik uitvoer, bespeel ik ook de barokhobo. Een hobby van mij is piano spelen. Zo kan ik leerlingen in de les op de piano begeleiden.

"Muziekmakerij" is de naam van mijn onderneming. Deze naam dekt de verschillende muzikale gebieden waarop ik bezig ben.

Kijk op de website van Berend van Halsema voor meer informatie en een compleet beeld van MuziekmakerijBvH. Zie link hieronder.

Info

Specialisme

  • Blokfluit
  • Hobo
  • Samenspel

Contact docent

Ensemblespel

Blokfluit

Een vraag of suggestie?

Mail ons via onderstaand formulier.

Of bel ons

Voor vragen over ...

FluXus algemeen Klantenservice 075 655 35 50
Voor jou (Vrije tijd) Klantenservice 075 635 61 11
Onderwijs Madeleine en Els 075 655 35 55
Zorg & Welzijn Gerard Lommerse 06 215 37 848
Podium de Flux FluXus