Home » X-factor Leerecosysteem en kansengelijkheid

Leerecosysteem
Wat betekent dat voor cultuur?

14.02.2024

BIJEENKOMST X-FACTOR LEERECOSYSTEEM EN KANSENGELIJKHEID

Graag nodigen wij je uit voor de volgende X-factor op 14 februari, met als thema het Leerecosysteem. Het leerecosysteem is de leef- en leeromgeving waarin een kind of jongere zich beweegt. Het is de omgeving waarin hij/zij kansen ziet om op basis van eigen passie en interesse verder te leren. We onderzoeken graag samen met jou wat het leerecosysteem voor Zaanstad zou kunnen betekenen.

Over het leerecosysteem

Het gezin waarin iemand opgroeit – en alles wat je daardoor aan hulpbronnen meekrijgt of juist niet – is heel bepalend voor de kansen die iemand krijgt in de rest van het leven. Dit geldt voor allerlei gebieden: inkomen, gezondheid, opleiding, welzijn en nog veel meer.

Naast het gezin is ook de buurt of de wijk waarin iemand opgroeit van belang: de sociale en fysieke voorzieningen die daar aanwezig zijn of juist ontbreken, kunnen kansengelijkheid versterken of afremmen. Tezamen vormt dit het leerecosysteem waarin een kind opgroeit.

Over deze bijeenkomst

In de bijeenkomst op 14 februari legt Natascha Notten uit wat een leerecosysteem is. Ook vertelt ze welke rol jij hier als ‘gids’ in kunt spelen en hoe je in die rol de kansen van kinderen en jongeren kunt vergroten.

Na de interactieve lezing ga je concreet aan de slag met het leerecosysteem met behulp van een korte opdracht. Tot slot bekijken we samen wat het leerecosysteem Zaanstad zou kunnen brengen.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is voor iedereen die werkt met kinderen en jongeren in Zaanstad en die nieuwsgierig is naar wat het leerecosysteem inhoudt en wat het voor jouw werk kan betekenen. Dus ben je werkzaam in het onderwijs, de cultuursector, het sociaal domein, bij de gemeente of vergelijkbaar, meld je aan!

MEER INFORMATIE

X-factor Leerecosysteem en kansengelijkheid

Datum: 14 februari 2024
Tijd: 15.30-17.17 uur (inloop vanaf 15.00 uur)
Locatie: Zaans Toneelhuis, Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam
Voor: onderwijs, cultuurmakers, maatschappelijke organisaties
Kosten: gratis (lees wel even de voorwaarden op het aanmeldformulier)

Meer over het Leerecosysteem

Lees de uitleg van het LKCA
Lees het kennisdossier LKCA
Lees het essay van Natascha Notten
Bekijk het filmpje van het LKCA

Over Natascha Notten

Natascha Notten is socioloog, expert-onderzoeker en eigenaar van onderzoeksbureau Gelijkschap.
Natascha verzamelt en vertaalt kennis voor, met en naar de praktijk. Altijd vanuit een sociaal maatschappelijk perspectief en met veel passie, sensitiviteit en een goed luisterend oor. In haar onderzoek en gerelateerde werkzaamheden staan intergenerationele verbanden en kansen(on)gelijkheid centraal. Vanuit de focus op kansengelijkheid werkt Natascha op een viertal samenhangende thema’s: onderwijs, bestaanszekerheid, gezondheid en basisvaardigheden. Daarbij geeft zij expliciet aandacht aan de invloed van omgevingskenmerken – van gezin, buurt tot regio – op de kansenkloof en cultuurparticipatie als middel om die kloof te dichten.

Een vraag of suggestie?

Mail ons via onderstaand formulier.

Of bel ons

Voor vragen over ...

FluXus algemeen Klantenservice 075 655 35 50
Voor jou (Vrije tijd) Klantenservice 075 635 61 11
Onderwijs Madeleine en Els 075 655 35 55
Zorg & Welzijn Gerard Lommerse 06 215 37 848
Podium de Flux FluXus