Home » kennis&praktijk » Kenniscafé Unlocking the code

Kenniscafé
Unlocking the code

Over Unlocking the Code

74 GB – dat krijgt je per dag binnen aan informatie. Niet in je mail of aan appjes, maar in je hoofd. Het is onmogelijk om al deze informatie zorgvuldig af te gaan wegen en te beoordelen. Daarom heeft het brein shortcuts ontwikkeld; breincodes die helpen om informatie snel te verwerken. Over deze breincodes ging de training Unlocking the Code, op 13 maart bij FluXus.

68 leerkrachten en cultuurmakers deden mee en ontdekten welke van de breincodes hen persoonlijk het meest in de weg zit. Want breincodes kunnen helpen om informatie snel te verwerken, maar ze staan vaak diversiteit en inclusie in de weg. Denk bijvoorbeeld aan de breincode ‘Clone’, die bepaalt dat je je makkelijker tot een persoon verhoudt die op je lijkt, dan tot iemand die er erg anders uitziet. Een uiterst irritante reactie als je iedereen gelijkwaardig wil benaderen.

Hoe irritant ook, breincodes zijn er niet voor niets. Ze zijn ontstaan als overlevingsmechanisme (gevaar is sterker dan warmte; gevaar is sterker dan liefde) en om het lichaam energie te laten besparen. Maar ze zijn ook ontstaat door sociale categorisatie (ieder mens plaatst in hokjes, maar hoe je in hokjes stopt is verschillend) en hardnekkige rolverwachtingen (M/V/kleur/beperking). In het totaal zijn er 188 breincodes actief. In de training werden de 6 codes besproken die inclusie en diversiteit het meest in de weg zitten.

Breincodes van Unlocking the Code, 13 maart 2023

De training werd verzorgd door Biba de Jongh en Nora el Abdouni die ons in anderhalf uur door de verschillende breincodes loodsten en ons vervolgens zelf kritisch liet kijken naar gedrag en de codes. Voor velen waren dit ware eyeopeners en een volgende stap richting een inclusiever wereldbeeld.

Weten dat je bevooroordeeld bent, maakt je niet minder bevooroordeeld. Wat wel helpt, is maatregelen treffen. En daar willen we graag meer over leren! Daarom probeert FluXus volgend schooljaar een vervolg te organiseren. Hierover later meer!

Verder lezen

Deze training werd verzorgd door Nora el Abdouni en Biba de Jongh van Unlocking the Code. Lees meer over Nora

Meer lezen over inclusie en diversiteit in het onderwijs? Check ons dossiertje > 

Een vraag of suggestie?

Mail ons via onderstaand formulier.

Of bel ons

Voor vragen over ...

FluXus algemeen Klantenservice 075 655 35 50
Voor jou (Vrije tijd) Klantenservice 075 635 61 11
Onderwijs Madeleine en Els 075 655 35 55
Zorg & Welzijn Gerard Lommerse 06 215 37 848
Podium de Flux FluXus