Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Inclusie in cultuuronderwijs

Diversiteit en inclusie in de klas

Hoe breng je inclusie en diversiteit in jouw dagelijkse lespraktijk? De training ‘Unlocking the Code’ bij het FluXus Kenniscafé helpt jou daarbij.

Denk bij diversiteit en inclusie niet alleen aan culturele achtergrond maar ook aan seksuele voorkeur, gender, handicap. Of kinderen met een diagnose, bijzonder uiterlijk, een hogere gevoeligheid of intelligentie, lagere intelligentie. Iedereen wil het gevoel hebben erbij te horen.

Onderzoek toont aan dat ons brein zodanig is geprogrammeerd dat zij soms tegen ons werkt. Met andere woorden: het gaat niet vanzelf, dat inclusief lesgeven. Inzicht en spel blijken goede werkvormen om hier grip op te krijgen. Nora el Abdouni, eigenaar van het training- en adviesbureau Unlocking the Code, richt zich met de gelijknamige training bij FluXus op vraagstukken rondom diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Zij zag veel ongemak en verschuilingsmechanismen bij diverse bedrijven rondom dit thema. Abdouni: ‘Mensen waren diversiteits-moe, terwijl het een thema is wat echt ons allen aangaat.’

Het brein decoderen
Hierop ontwierp Abdouni samen met andere professionals de training ‘Unlocking the Code’. Abdouni: ‘Wij hebben
samen nagedacht over manieren waarop dit thema op een luchtige manier gebracht kan worden zonder daarbij de ernst, noodzaak en meerwaarde van professionalisering weg te wuiven. Dat is gelukt met leeractiviteiten als een gamification en teambuilding.’

De training Unlocking the Code helpt om het belang van inclusief onderwijs te erkennen. Je ontvangt wetenschappelijke kennis over ons brein en leert meer over je eigen bewuste en onbewuste stereotypen. Bij de training ontvang je ook handvatten zodat je er meteen mee aan de slag kan met jouw leerlingen.

Inclusieve literatuur en materiaal in de klas
Ook zonder de training af te wachten kan je aan de slag met inclusie in je klas. Bijvoorbeeld door de kinderboeken die je je leerlingen aanbiedt; hoe divers is het beeld dat zij weergeven? Zijn er kinderen in te zien met een biculturele achtergrond, of in niet traditionele gezinssamenstelling? Bekijk de filmpjes die je aanbiedt, de lesmaterialen, de huishoek, eens kritisch: herkennen kinderen hierin hun thuissituatie, of staat dit er ver van?

Informatie

Leeshet verslag over het kenniscafé Unlocking the Code

Deze training wordt verzorgd door Nora el Abdouni van Unlocking the Code. ‘Alles wat ik doe, staat in het teken van “Nederland mooier, stabieler en gelijkwaardiger maken’ Lees meer over Nora.

Meer lezen over diversiteit en inclusie in je (cultuur)onderwijs