Home » Cursussen » Scenario schrijven voor documentaire

Scenario schrijven voor documentaire

Docent: Annebel Huijboom

Doelgroep

Volwassenen

Niveau

Beginner
Iets gevorderd

Waar

Zaandam Verkadefabriek

Inleiding

Loop je al langer rond met een idee voor een documentaire, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken, of wil je gewoon kennismaken met het leren schrijven van een filmplan voor een documentaire? Dan is deze cursus iets voor jou!

Hoe beoordeel je of een gegeven interessant is voor een documentaire? Hoe ga je om met je eigen betrokkenheid bij het onderwerp? Hoe ontwikkel je een specifieke invalshoek en hoe orden je de ‘informatie’ die je wilt overdragen tot een overtuigend, filmisch geheel? Hoe maak je creatief gebruik van archiefmateriaal of reenactment? En, hoe verhoudt zich een filmplan bij een documentaire tot de werkelijkheid?

Wat doe je?

Aan de hand van filmfragmenten worden verschillende stijlen en dramatische principes behandeld. Door middel van schrijfoefeningen leer je over het uitwerken van een idee in verschillende stappen: van logline, synopsis tot een scenario. Je leert over de aanpak van je research, het omzetten van research in scènes en de kunst van het ‘beeldend’ schrijven. Tot slot leer je, hoe je de regie-aanpak tot onderdeel van je filmplan maakt en hoe je je voorlopige filmplan presenteert aan derden.

Uiteindelijk kom je tot een script voor een uitgewerkte scène uit een documentaire of een documentaire filmplan.

Bijzonderheden

Als je zelf aan een eigen idee wilt werken, dien je rekening te houden met enig huiswerk.

Deze cursus start in het najaar van 2024 (bij voldoende aanmeldingen)

Lestijden

woensdag 19.30-21.30

Startdatum

najaar 2024 (cursus gaat van start met een minimum van 6 deelnemers)

Kosten

€275 (incl BTW) voor 10 lessen

Inschrijven
Contact met docent

Inschrijven

Contact met docent

Ervaringen

Geen reviews beschikbaar

Deel je ervaring

Annebel Huijboom

Mijn aanbod

Mijn naam is Annebel Huijboom en ik ben documentaire filmmaker en cultureel antropoloog. Ik ben werkzaam voor de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en combineer dit met mijn freelance documentaire opdrachten. Mijn opdrachten zijn divers, maar gaan wel altijd over maatschappelijke kwesties zoals migratie, radicalisatie en klimaatverandering.

In 2013 ben ik afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam, met een specialisatie in nieuwe media. Daarnaast heb ik Culturele Antropologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

In de cursus Documentaire zal ik je begeleiden om je eigen film te maken. In mijn lessen streef ik ernaar dat iedereen zich vrij voelt om zijn/haar eigen ideeën te kunnen ontwikkelen tot een documentaire. De een werkt graag vanuit een probleemstelling, de ander vanuit de mensen die hij/zij ontmoet heeft. Iedere cursist komt voor uitdagingen te staan bij het maken van beelden. Door deze samen te bespreken word je gestimuleerd om je verder te ontwikkelen. Goed leren kijken is een belangrijk onderdeel van mijn lessen, daarom laat ik ook regelmatig filmfragmenten zien die we analyseren.

Info

Specialisme

  • Film
  • Fotografie
  • Documentaire
  • Digitale Media

Contact docent

Documentaire film maken

Een vraag of suggestie?

Mail ons via onderstaand formulier.

Of bel ons

Voor vragen over ...

FluXus algemeen Klantenservice 075 655 35 50
Voor jou (Vrije tijd) Klantenservice 075 635 61 11
Onderwijs Madeleine en Els 075 655 35 55
Zorg & Welzijn Gerard Lommerse 06 215 37 848
Podium de Flux FluXus