Home » Roots aan de Zaan: Trio Lorcán Mac Mathúna

Roots aan de Zaan
Trio Lorcán Mac Mathúna

20.04.2024

Drie maanden na Dervish gaan we andermaal naar het hart van Ierland, met een trio dat eerder bij Roots aan de Zaan speelde in december 2018. Martin Tourish is de accordeonvirtuoos die met name bekend is als lid van Altan, dat reeds tweemaal bij ons op het podium stond. Violist Daire Bracken was ooit lid van Danú en speelde met de grootste namen, van Liam Clancy tot Niamh Parsons.

De voorman is vocalist Lorcán Mac Mathúna, en om zijn werk te beschrijven halen we even een artikel aan dat Marius Roeting voor New Folk Sounds schreef:

Op en top Iers met die nasale naklank, bijna fluisterend en toch zo krachtig. Herkenbaar in de dictie, de ‘uitspraak’, ook in het Gaelic. Mac Mathúna zou een sean-nos (solo) zanger kunnen zijn, waar je uren naar kan luisteren. Gekluisterd alsof je naar een oude verhalenverteller luistert. En dat doe je in feite. Mac Mathúna heeft diezelfde betovering, diezelfde grandeur, hetzelfde hypnotiserende. En dan is er de muziek die hij maakt. Altijd vol overtuiging, hartstocht, diepgang, kennis, vernieuwend op het oude gebaseerd, maar voortschrijdend, niet conserverend en toch de traditie gerespecteerd hoog houdend”. Over Daire Bracken’s vioolspel schreef Roeting: “Soms flitst hij over de snaren in duivels snelle, korte noten, maar met de volle akkoorden en polyfone tonen, schept hij een rijke, gedreven en krachtige achtergrond.

Het eerdere concert in Zaandam (2018) had een unieke, hypnotische kwaliteit – op en top Iers, maar zeker niet enkel van het soort dat over het algemeen wordt geassocieerd met “Iers traditioneel”.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Locatie: Pasveerzaal, FluXus Muziekschool, Westzijde 148, Zaandam

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30)

Entree: € 18,00, leden € 12,00, kinderen halve prijs

Reserveren: wordt aangeraden, via de Roots aan de Zaan ticketpagina.

Roots aan de Zaan organiseert concerten in het bredere folk-roots-singer/songwriter-genre. Bekijk hier de concertagenda van Roots aan de Zaan 

Een vraag of suggestie?

Mail ons via onderstaand formulier.

Of bel ons

Voor vragen over ...

FluXus algemeen Klantenservice 075 655 35 50
Voor jou (Vrije tijd) Klantenservice 075 635 61 11
Onderwijs Madeleine en Els 075 655 35 55
Zorg & Welzijn Gerard Lommerse 06 215 37 848
Podium de Flux FluXus