Home » Zaanpride

Zaanpride

02.06 - 10.06

Vanaf 2 tot en met 10 juni vindt ZaanPride 2023 plaats, met tal van activiteiten door heel Zaanstad! De Zaanse Regenboog nodigt alvast iedereen uit om de Zaanse LHBTIQA+-community te supporten door vanaf vrijdag 2 juni de regenboogvlag uit te hangen als teken van zichtbaarheid en solidariteit. Hun motto is dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie voor iedereen in de Zaanstreek.

Bekijk hier het volledige programma van de Zaanse Regenboogweek, met locaties en tijden per activiteit. Een paar highlights uit het programma zijn:

1 t/m 30 juni: Tentoonstelling Maria van Galen en Roselien Brondy  in de Bieb in Krommenie – Er zijn bijzondere tekeningen te zien van kunsternares Maria van Galen en gedichten van Roselien Brondy. Entree is gratis.

2 juni: Voorstelling GAY&A (reprise) in PLAYroom  – Na een succesvolle reeks tijdens Zaanpride 2022 is de voorstelling “GAY&A” voor een paar keer terug tijdens Zaanpride 2023! Deze persoonlijke en indrukwekkende voorstelling duurt een half uurtje en gaat over een gezin eind jaren ’80 en zie je de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis in een tijd waarin gezwegen werd en een dodelijk virus zijn opmars maakt. Bekeken vanuit vier perspectieven. tickets via allindatheater.nl/actueel/gay-a

4 juni: Lezing over hoe kunst bijdroeg aan opkomst LHBTIQ+ rechten in PLAYroom – Lezing door galerie eigenaar van PLAYroom en kunstverzamelaar Jeroen Paasen over hoe kunst bijdroeg aan de LHBTIQ emancipatie. Andy Warhol Keith Haring, David Hockney en meer… Entree is gratis

6 juni: Filmvertoning TranScreen goes Zaandam in de Filmfabriek  – In samenwerking met filmfestival TranScreen worden de films “Hokjes” en “Met zonder ballen” vertoond met een inleiding door TranScreen. Meer info en tickets.

9 juni: Zaans Paars in het Zaans Museum – Het Zaans Museum organiseert het evenement: Zaans Paars: lhbtiqa+ verhalen in het museum. Het is een avond voor (en door) jongeren, waarbij aan GSA’s gevraagt wordt om verhalenverteller te worden voor deze avond. Op verschillende plekken door het hele museum zijn performances, muziek, drag, anekdotes, poëzie en andere kunsten te vinden. Toegang is gratis.

10 juni: de Zaanse Regenboogparade en het ZaanPride Event – Verzamelen vanaf 11.30 uur op stadhuisplein Zaandam met muziek en info. Start parade 12.00 uur met Mega Zaanseregenboogvlag en vlaggenparade. Aansluitend groots gratis ZaanPride Event in en rond de Bullekerk. Meer info. 

Over IktoondeZaanstreek 2023

In juni 2023 wordt heel Nederland het podium van amateurkunstenaars met de landelijke campagne ‘iktoon’. In de Zaanstreek wordt ‘iktoon’ geïnitieerd door FluXus, centrum van de kunsten Zaanstad. Onder de noemer ‘iktoon de Zaanstreek’ laat FluXus graag zien hoe creatief en actief amateurkunstenaars in onze streek zijn. Bekijk hier het volledige activiteitenoverzicht van IktoondeZaanstreek 2023.

PRAKTISCHE INFO

Bekijk hier het volledige programma van de Zaanse Regenboogweek, met locaties en tijden per activiteit.

Meer info: via de website van Zaanpride

Een vraag of suggestie?

Mail ons via onderstaand formulier.

Of bel ons

Voor vragen over ...

FluXus algemeen Klantenservice 075 655 35 50
Voor jou (Vrije tijd) Klantenservice 075 635 61 11
Onderwijs Madeleine en Els 075 655 35 55
Zorg & Welzijn Gerard Lommerse 06 215 37 848
Podium de Flux FluXus