Muziek Maakt School

Muziek Maakt School (MMS)

Muziek Maakt School is een muziekonderwijstraject voor kinderen uit het basisonderwijs in de Zaanstreek en heeft als doel musiceren voor ieder kind mogelijk te maken. Inmiddels werken 22 basisscholen (26 locaties) uit de Zaanstreek mee aan Muziek Maakt School.
Muziek Maakt School is rond 2010 ontstaan vanuit de overtuiging dat alle kinderen recht hebben op muziek

Presentatie-plusklassen-topklassen-voorzaan-juni-2013-17-web.jpgfoto-2-voor-artikel.JPGfoto--voor-artikel-web.jpg
 

 

 


Organisatie
Gertru Pasveer: Projectleider
Erik van Deuren: Artistiek Leider
Ilse Eijsink: Senior-Coördinator

Het docententeam van Muziek Maakt School bestaat uit circa 30 gekwalificeerde docenten.
Aangezien goede communicatie voor MMS erg belangrijk is, werkt er op iedere school een coördinator als vast aanspreekpunt.

Curriculum
In het meest ideale geval omvat MMS een doorgaande leerlijn van groep 1 t/m groep 8.

De werkwijze van MMS is grotendeels geïnspireerd door de muzikale filosofie van de Hongaarse componist Zoltán Kodály (1882-1967).

“Culture cannot be taken over like an apartment, furniture or clothing.
Each generation has to study it and experience it afresh.” – Zoltán Kodály

Alle aspecten van de muziek (toonhoogte, ritme, improvisatie, compositie, notatie, tactus en coördinatie) komen aan bod. Het innerlijk gehoor en voorstellingvermogen wordt ontwikkeld. Handzingen en solmiseren zijn belangrijke onderdelen. MMS gaat ervan uit, en dat is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen, dat bijna alle kinderen muzikaal geboren worden. Als deze muzikaliteit niet wordt aangesproken, geprikkeld en ontwikkeld, dan verliezen kinderen dit talent. MMS wil dit helpen voorkomen. Na vier jaar ‘Hallo Muziek’ kunnen de kinderen zuiver en meerstemmig zingen, gecompliceerde ritmische patronen uitvoeren, durven ze de groep te leiden, durven ze te bewegen op muziek etc. Kortom: deze kinderen zijn uitgerust met handvatten om hun creativiteit een uitweg te kunnen geven. Zij zijn, ook motorisch, klaar voor de volgende stap: instrumentale lessen.

Wij geloven er niet in dat kinderen onder schooltijd in grote groepen een instrument goed kunnen leren bespelen. MMS vindt het echter wel belangrijk om ze kennis te laten maken met instrumenten uit de drie parameters van de muziek: melodie, harmonie en ritme.
Van groep 5 tot en met groep 8 wordt de klas verdeeld in twee groepen van maximaal 15 kinderen. Gedurende 16 weken krijgt de ene helft van de kinderen drie kwartier in de week les op bijvoorbeeld gitaar en de andere helft op bijvoorbeeld viool. Na die 16 weken (zo rond eind januari) laten ze aan elkaar horen wat zij geleerd hebben en daarna wisselen ze van instrument. De kinderen mogen de instrumenten niet kiezen. Dat doet MMS voor ze. Als de school het hele pakket afneemt, dan komen de kinderen in aanraking met 8 verschillende instrumenten!
Als zij een bepaald instrument heel erg leuk vinden, dan probeert MMS samen met de school een route te vinden om deze kinderen verder te begeleiden in hun muzikale carrière.

De instrumenten waar wij nu mee werken zijn: viool, dwarsfluit, trompet, klarinet, saxofoon, saz, gitaar, keyboard, cello, ukelele, gamelan, djembé, harp, slagwerk.
Naast de instrumentale lessen krijgt de hele groep ook nog een half uur in de week Hallo Muziek lessen, zodat de geleerde muzikale vaardigheden verder ontwikkeld worden.

Ingroeimodel
Muziek Maakt School adviseert om het eerste jaar van samenwerking te starten in de groepen 1/2. Het jaar daarop wordt dit uitgebreid t/m groep 4. Het verdere curriculum wordt in overleg met de school vastgesteld.

Instrumenten
MMS werkt met een instrumentendepot. Deze instrumenten zijn deels aangeschaft op basis van subsidies en schenkingen. Daarnaast wordt er van de scholen een eenmalige bijdrage gevraagd, afhankelijk van het model waarvoor gekozen wordt.

Naschoolse aanbod
FluXus is één van de aanbieders in het Brede School aanbod. De leerlijn die binnenschools in gang gezet is, kan verbonden worden aan een naschools traject.

Cursussen die MMS hiervoor aanbiedt zijn:

Muziekavontuur 1.0
Doelgroep: Groep 1&2
Maximaal aantal leerlingen: 15
Lesinformatie: 6 lessen van 60 min.
Materiaalkosten: €1 per leerling per les

Muziekavontuur 2.0
Doelgroep: Groep 3 & 4
Maximaal aantal leerlingen: 15
Lesinformatie: 6 lessen van 60 min.
Materiaalkosten: €1 per leerling per les

Schoolorkest
Doelgroep: Groep 5 t/m 8. De kinderen kunnen meespelen in het orkest op het instrument waarop ze binnenschools les hebben (gehad).
Maximaal aantal leerlingen: 10
Lesinformatie: 15 lessen van 45 min.
Materiaalkosten: €1 per leerlingen per les

Kinderkoor
Doelgroep: Groep 3 t/m 5.
Maximaal aantal leerlingen: 15
Lesinformatie: 15 lessen van 45 min.
Materiaalkosten: €10 totaal

Schoolkoor
Doelgroep: Groep 6 t/m 8.
Maximaal aantal leerlingen: 15
Lesinformatie: 15 lessen van 45 min.
Materiaalkosten: €10 totaal

Plusklassen Instrumentaal
Doelgroep: Groep 5 t/m 8.
Maximaal aantal leerlingen: 8
Lesinformatie: 15 lessen van 60 min.
Materiaalkosten: €1 per leerlingen per les

Naschools aanbod buiten de Brede School
MMS docenten kunnen ook op de schoollocatie worden ingezet voor verdiepende instrumentale lessen. De kosten hiervoor worden gedragen door de ouders. Hiervoor kan een beroep gedaan worden op Meedoen Zaanstad. 

logo-MMS.jpgContactgegevens
Gertru Pasveer
FluXus Muziekschool
Westzijde 148
1506 EK Zaandam

075-6504866
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Deelnemende scholen

De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek