Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Maak-ideeën

Een veilige vuurpijl, een leuke hanger voor in de kerstboom of een lekker recept met een ingrediënt van een Zaanse maker…. we hebben diverse maakideeën voor je.

Wat maak jij?

De veilige vuurpijl

Nodig: een wc-rol, mooi (glimmend) papiertje om de wc rol mee te bekleden. Gekleurd karton voor het ‘hoedje’, cadeaulint of smalle repen papier, grote satéprikker, potlood, schaar en lijm.

Voorbeeld vuurpijl

Bekleedt de wc-rol met een mooi (glimmend) papiertje. Versier de rol met lint en plak ook wat lint aan binnenkant van de rol aan het uiteinde.

Zoek een kom of bord van ca. 12 cm doorsnede en teken daarmee een cirkel op gekleurd karton. Knip de cirkel uit en knip in tot aan het midden. Schuif de cirkel nu in elkaar totdat een ‘hoedje’ ontstaat.

Bevestig nu het hoedje op de rol. Bevestig daarna via de onderkant de satéprikker (wij gebruikten een wegwerp-eetstokje) en klaar is je vuurpijl!

Een kerstboom voor in de kerstboom

Deze kerstboom kun je helemaal naar eigen smaak optuigen. Nodig: de lijntekening, printer (of potlood, papier en iemand die heel goed kan natekenen), schaar of snijmes, spullen om te versieren zoals potloden, stiften, verf, glitters, lijm etc. en een touwtje of haakje om de boom op te hangen.

Print de pdf met lijntekening uit op A5 of A4 formaat (dat is dan meteen ook de maat van de boom). Fijn als je daar iets steviger papier voor kunt gebruiken. Je print op een ander (dikker) papiertje plakken kan ook. Knip of snij alle lijnen behalve de middelste, rode lijn! Maak ook vast een gaatje bovenaan op de stip.

Versier beide zijden en vouw vervolgens alle takken uit naar links en rechts tot een mooi 3d-boom ontstaat. Hang de boom op door een touwtje of haakje door het gaatje bovenaan te steken.

 

 

Zaanse mosterdsoep
Klik hier voor een pdf met het recept. 

Tiramisu met café-noir van Verkade
Klik hier voor een pdf met het recept.

Mini-kerststal

Superleuk als versiering tijdens de feestdagen: deze mini-kerststal. Hou ‘m lekker traditioneel of speel ermee zoals wij hebben gedaan in het voorbeeld. Nodig: de lijntekening, printer (of potlood, papier en iemand die heel goed kan natekenen), schaar of snijmes, lijm en spullen om te versieren zoals potloden, stiften, verf, glitters etc.

Print de pdf met lijntekening uit op A5 of A4 formaat (dat is dan meteen ook de maat van het stalletje). Fijn als je daar iets steviger papier voor kunt gebruiken. Je print op een ander (dikker) papiertje plakken kan ook.

Versier en kleur alle onderdelen. De twee stroken onderaan het blad vormen het dak. Vouw de stroken op de rode lijnen en plak vervolgens aan elkaar. Maak met een schaar of mesje sleuven in de uiteinden van het dak. Wil je het stalletje straks ophangen, maak dan meteen een gaatje op de stip.  De ster plak je in het midden, waar de stroken aan elkaar zitten.

Vouw ook alle rode lijnen op de figuren in de kerststal. Het stuk met de engel en dieren gaat midden achter. Gebruik de vouw/plakstroken om de drie wijzen links voor de engel en dieren te plakken, en de herders rechts voor de engel plus dieren. Gebruik de vouw/plakstroken van de drie wijzen en herders om het laatste onderdeel (Jozef, Maria en Jezus) daarvoor op vast te plakken.

Schuif de twee uitsteeksels van het tafereeltje in het dak en klaar is je stalletje!

 

Meer maken?

Met dank aan het FluXlab. Elke woensdagavond (voor kinderen is er ’s middags een Maakclub) kun je bij deze FluXus maakplek terecht om je eigen ideeën uit te werken. En heb je geen maakidee, dan heeft begeleider Pascal nog wel iets voor je!

Bang om je te vervelen in de kerstvakantie? Je kunt je vermaken met de online workshops op FluXus Thuis! Dit zijn gratis mini-workshops die je thuis kan doen. Denk aan zingen, tekenen, keyboard spelen, schrijven en nog veel meer!