Yasin en Gerard organiseren met een grote groep vrijwilligers en Zaanse partners op 6 september 2025 voor de vijfde keer het Darwinpark Festival. Het festival is een ontmoetingsplek voor alle Zaankanters die willen genieten van muziek, lekker eten en drinken uit alle culturen die Zaanstad rijk is. Dit jaar wonnen Yasin en Gerard de Festival Impact Award. Zij zien deze prijs als een compliment aan de Zaanse gemeenschap, die met hun massale komst naar het festival jaar op jaar laat zien dat diversiteit en inclusie geen droom zijn, maar werkelijk kunnen bestaan.
Yasin: “Ik groeide op in Poelenburg. Er was op cultureel en sociaal gebied weinig, en tegelijkertijd waren er veel verschillende culturen vertegenwoordigd. Pas op de middelbare school kreeg ik vrienden uit andere wijken. Toen ik Management, Economie & Rechten ging studeren in Amsterdam, moest ik geld verdienen om mijn studie te betalen. Samen met twee vrienden besloot ik een taxibedrijf te beginnen. Tijdens het werken in de taxi ontmoette ik Sezen Aksu, een in Turkije beroemde artiest. Via haar kwam ik terecht in de wereld van de artiesten, eerst als chauffeur en later als organisator van concerten.”
Gerard: “Ik heb sinds 2016 de connectie met Fluxus. In 2018 vroegen zij mij om te kijken of ik contacten kon leggen binnen het sociale domein. Ik ben toen met iedereen in Zaanstad koffie gaan drinken, van directeuren van theaters tot managers van een sportbedrijven, van medewerkers van wijkteams en jongerenwerkers, van medewerkers in zorginstellingen tot leerkrachten op scholen, van multiculturele kunstenaars tot workshopleiders die activiteiten organiseren voor mensen met een beperking. Ook richtte ik een multicultureel orkest op: het New Moon Orchestra. Toen ik in 2022 met pensioen ging heb ik in het Partycentrum Tulp alle medewerkers van Fluxus en al deze mensen aan elkaar voorgesteld.”
Yasin: “Gerard en ik ontmoetten elkaar in Coronatijd. Hij bracht in de Pharus flat waar ik toentertijd met mijn gezin woonde maaltijden rond voor zijn orkestleden om, ondanks het feit dat de repetities online moesten plaatsvinden, toch samen te eten. En ik dacht: ‘Die man, die heeft pas passie voor zijn werk!’. We raakten aan de praat en kwamen erachter dat we beiden ideeën hadden over een festival in Zaanstad. Toen ik tijdens het Suikerfeest met mijn familie buiten koffie dronk, sprak ik Remy Justus van PACT. Hij is degene die mij wees op mogelijkheden van de gemeente, waarmee we onze ideeën zouden kunnen realiseren.”
Gerard: “Door toedoen van Sukran Yilmaz en Kim Blackburn van de Gemeente Zaanstad kregen Yasin en ik de mogelijkheid om ons idee echt te realiseren. Het was juli en het festival moest in september staan.”
Yasin: “En we zaten midden in de tijd van coronamaatregelen. Tot dat moment had ik heel veel culturele evenementen georganiseerd door heel Europa, maar niets in mijn eigen stad. Corona heeft dit veranderd. Ik wilde heel graag dat het festival zou plaatsvinden op een kruispunt van culturen. Het Darwinpark is de perfecte plek omdat het zich uitstrekt van het multiculturele Poelenburg en Peldersveld tot aan het Hoornseveld.”
Gerard: “In twee maanden tijd zijn we samenwerkingen aangegaan met meerdere partijen en hebben met zijn allen een mooie programmering neergezet. Door de variatie in culturen en achtergronden van de verschillende muzikanten, workshopleiders en etensstandjes voelde een grote groep Zaankanters zich aangesproken. Op het moment van opening hoopten we op 250 tot 300 mensen uit de buurt. Er waren uiteindelijk ruim 3.000 mensen uit heel Zaanstad!”
Yasin: “Wat hielp was dat het prachtig weer was. Het terrein was ruim genoeg voor zoveel mensen. Er waren kraampjes met eten en drinken, er waren workshops en er was een podium voor de muziek. Zowel de mensen die een workshop gaven als de muzikanten kwamen uit Zaanstad. Ze hadden elk hun eigen achterban meegenomen.”
Gerard: “Er was veel draagvlak bij de mensen in de wijken. Er is hier vaak wantrouwen tegen de officiële instanties. En mensen voelen zich niet echt betrokken bij de gevestigde culturele instellingen. Maar Yasin komt uit de wijk zelf en ik heb door mijn voormalige werk veel contacten. Doordat we velen betrokken, lieten meepraten en serieus namen kregen we de gunfactor.”
Yasin: “Dit jaar organiseren we de vijfde editie. We hebben een stichting opgericht en een bestuur geïnstalleerd. We mogen jaarlijks de reguliere evenementensubsidie aanvragen bij de Gemeente Zaandam. Die vullen we aan met gelden die we aanvragen bij fondsen, de Rotary en bedrijven. En we wonnen de Event Impact Award!”
Gerard: “We werden getipt om ons op te geven voor deze prijs door Nienke Aussems van Marketing Zaanstreek. We dienden de aanvraag in en mochten daarna in Arnhem een pitch verzorgen van 10 minuten.”
Yasin: “Ik heb tijdens de pitch mijn verhaal verteld. Ik kom uit het Zaanse, uit een zogenaamde ‘achterstandswijk’. Ik heb verteld dat muziek de kracht is geweest die mij gevormd heeft tot wat ik nu ben. Ik heb gedeeld hoe ik heb ervaren dat muziek mensen verbindt, verschillen laat verdwijnen en een gemeenschappelijk plezier ontstaat. Achteraf hoorde ik dat onze pitch de jury tot tranen had geraakt.”
Gerard: “Toen we begin april de prijs kregen uitgereikt vertelde de jury dat ze unaniem voor ons had gekozen. Deze prijs voelt als een erkenning van het festival, maar vooral ook als een compliment aan de Zaanse samenleving. Want door naar ons festival te komen stellen zij zich open voor elkaars culturen. We leven in een diverse wereld. Iets organiseren voor een specifieke groep is niet moeilijk, maar om iets te organiseren waar iedereen zich welkom voelt, dat is kunst.”
Yasin Serin organiseert muziekevenementen. Hij is opgegroeid in een Turks gezin in het multiculturele wijk Poelenburg. Met zijn vrouw en drie kinderen woont hij nog steeds aan de rand van de wijk.
Gerard Lommerse werkte tot zijn pensioen in 2022 bij Fluxus. Nog altijd weet zijn uitgebreide en diverse netwerk in het culturele en sociale circuit in Amsterdam en Zaandam hem te vinden als er iets georganiseerd moet worden.
Tekst: Mirjam de Heer
Mail ons via onderstaand formulier.
Voor vragen over ...
OVER FLUXUS
Fluxus is er voor cultuurbeoefening in heel Zaanstad. Samen met anderen willen wij zoveel mogelijk Zaankanters in aanraking brengen met kunst en cultuur.
Fluxus – locatie Verkadefabriek
Westzijde 168
1506 EK Zaandam
Fluxus – locatie muziek
Westzijde 148
1506 EK Zaandam