Home » kennis&praktijk » Elk mens is een meesterwerk


Elk mens is een meesterwerk

28.03.2025

“Mooi dat je echt verbinding kunt maken met elkaar. Je ziet in iemands ogen meer dan alleen de buitenkant.” Phoebe (15 jaar) deed met haar klas mee aan de workshop ‘Zien & gezien worden’ van Museum of Humanity. Samen ontdekten de leerlingen hoe ze kijken naar zichzelf en de mensen om hen heen en hoe fijn het is om te zien voorbij de eerste indruk.

Museum of Humanity

In 2001 is documentair fotograaf Ruben Timman voor een reportage in Vietnam. Hij krijgt een droom waarin Kofi Annan hem rondleidt door een vervallen Museum of Humanity. Deze metafoor voor de staat van de wereld en ons mens-zijn liet Ruben niet los. Op het Hembrugterrein van de voormalige munitiefabriek ‘Artillerie Inrichtingen’ vond Ruben het vervallen museum uit zijn dromen terug en recreëerde er het Museum of Humanity.

In het Museum of Humanity worden mensen in al hun diversiteit zo waardig mogelijk in beeld gebracht. Ruben verzamelde, samen met ruim vijftig door hem opgeleide fotografen, de afgelopen jaren zo’n negenduizend portretten van mensen overal ter wereld. Altijd fotografeert hij hen voor een zwart doek en op gelijke hoogte. Zo komt iedereen gelijkwaardig in beeld, van een rijke zakenman tot een kind in de sloppenwijken, van een puber tot een vluchteling. De foto’s brengen mensen in beweging. Ze doen je beseffen dat elke mens afzonderlijk essentieel is voor onze mensheid als totaal.

School of Humanity

De deuren van het museum zijn altijd open voor bezoekers. Voor scholen is er een workshopprogramma. Jongeren leren er naar elkaar te kijken als naar ijsbergen: boven water zie je een klein stukje van iemand, terwijl onder water een wereld van onzichtbare ideeën, gevoelens en verhalen ligt. Juist door te delen wat je niet meteen ziet ontstaat verbinding, gelijkwaardigheid en respect. De workshop wordt zowel in het museum als op scholen gegeven.

‘Jongeren leren er naar elkaar te kijken als naar ijsbergen: boven water zie je een klein stukje van iemand, terwijl onder water een wereld van onzichtbare verhalen ligt’

Elke workshop sluit af met een actieve foto-opdracht waarin leerlingen in tweetallen een portret van elkaar maken in de stijl van Ruben Timman. Tijdens het maken van het portret leren ze niet alleen van alles over technische aspecten van fotografie. Ze oefenen juist ook hoe je als portretmaker echt contact maakt met je model en daarmee het gedeelte dat normaal onder water verborgen is kunt laten doorschemeren. Na afloop gaan de leerlingen terug naar school met het besef dat elk mens een meesterwerk is.

Verder lezen

Een vraag of suggestie?

Mail ons via onderstaand formulier.

Of bel ons

Voor vragen over ...

FluXus algemeen Klantenservice 075 655 35 50
Voor jou (Vrije tijd) Klantenservice 075 635 61 11
Onderwijs Madeleine en Els 075 655 35 55
Zorg & Welzijn Gerard Lommerse 06 215 37 848
Podium de Flux FluXus