Op 2 juni 2021 is het precies 150 jaar geleden dat de Franse schilder Claude Monet aankwam in Zaandam. Dat wordt gevierd met tal van activiteiten waarbij centraal staat dat wat Monet toen zag, wordt verbonden met hoe de huidige bewoners nu kijken naar de Zaanstreek en hun omgeving.
Een online reisgids neemt de bezoeker straks mee door de stad en de streek. Een kerngroep, die bestaat uit het Zaans Museum, Stichting Monet in Zaandam, Stichting FluXus, Stichting Marketing Zaanstreek, Cultureel Centrum Bullekerk en BIZ Zaanstad, is verantwoordelijk voor het programma.
Annette Baerveldt, wethouder cultuur in Zaanstad: “De site wordt straks een soort Lonely Planetgids van de 19e eeuw, die reisinspiratie biedt met locaties waardoor Monet werd geïnspireerd. Met fiets- en vaartochten die je kunt maken om zelf de streek te ervaren, columns van Monetkenners of werk waarmee Zaankanters uiten hoe zij de streek vandaag de dag zien.”
Zaanse winkels, horeca, culturele en toeristische ondernemers worden van harte uitgenodigd aan te haken bij een jaar vol Monet. Serveer bijvoorbeeld een 19e-eeuwse lunch, presenteer een muzikale impressie van de streek anno nu of geef je gasten een Monetbeleving. Aan ondernemers waarvan de initiatieven worden opgenomen in het programma wordt een communicatie-toolkit beschikbaar gesteld met promotiemateriaal. Op www.doordeogenvanmonet.nl lees je meer over de voorwaarden en vind je een contactformulier.
De Franse impressionist Claude Monet kwam in 1871 naar Zaandam. De innovatiekracht, de charme van de Zaanstreek en zijn inwoners vormden een inspiratiebron voor hem. Zijn werk maakte hier in Zaandam een markante ontwikkeling door en zijn relatief korte verblijf resulteerde in een hoge productie van 25 schilderijen en 9 schetsen. Zijn verblijf 150 jaar geleden vormt daarmee een directe aanleiding voor de Gemeente Zaanstad en een aantal (culturele) instellingen om aandacht te besteden aan Monet.
Podium de Flux heeft de intentie uitgesproken om naast haar samenwerking met andere culturele partners, voor het aankomend seizoen een gezamenlijk programma neer te zetten met Cultureel Centrum Bullekerk.
Evean opent samen met FluXus een zogeheten Levensatelier, waar (oud-)mantelzorgers en hun naasten hun affiniteiten en talenten kunnen herontdekken.
FluXus en het Zaantheater bieden amateurkunstenaars de kans zichzelf te laten zien in acht voorstellingen onder de noemer Amateurkunst NU.
Tijdens de FluXus Zomerweek kregen elke dag 60 kinderen tussen de 4 en 13 jaar drie verschillende workshops van diverse kunstvakdocenten.