Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Dance

Your Life

16.06.2020

FluXus lanceerde in samenwerking met het Zaantheater de film ‘Dance Your Life’, over de impact van Corona op een groep jongeren uit Zaandam. In april j.l. zouden deze jongeren in het Zaantheater meedoen aan Zaanstormend, hét open podium voor jong Zaans talent.

Corona-stop

De voorbereidingen waren in volle gang toen de voorstelling vanwege de Coronacrisis werd afgelast en de repetities abrupt stopgezet. Hoe groot was de impact van Corona voor deze jongeren? Waar is de stem van deze jonge mensen in deze moeilijke tijd? Hoe gaat het met hen?

Deze vragen speelden bij Sander Buckers, coördinator bij FluXus en stadsprogrammeur bij het Zaantheater. Normaal gesproken heeft hij veel contact met jonge amateurkunstenaars en makers uit de verschillende wijken van Zaandam, maar door de crisis werd in de cultuur bijna alles stil gelegd.

Jongeren inspireren elkaar

Cagdas Gulum, dansmaker uit Zaandam, was met een groep jonge dansers hard aan het repeteren voor hun bijdrage aan Zaanstormend. Voor het project Dance Your Life brachten hij en filmmaker Rilles Fraay jonge mensen met diverse achtergronden uit verschillende wijken van Zaandam bij elkaar: om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. De choreografie was voor een groot deel klaar en speciaal voor het optreden waren filmopnames van de dans gemaakt die verwerkt zouden worden in het optreden van Zaanstormend.

Door de afgelasting van de voorstelling kwam ook deze groep stil te liggen. Om de jongeren een stem te geven, werd het idee geboren om de filmopnamen van ‘vóór corona’ verder uit te werken. In de film ‘Dance Your Life’ vertellen jongeren via opnames die ze zelf maken, over de impact die Corona op hun leven heeft. We zien de jongeren thuis aan het werk en op straat.

Hoopvolle boodschap

De dans die ze eerst nog in een studio konden opnemen, valt in stukjes uiteen. Iedereen staat alleen. Het laatste deel van de choreografie wordt echter afgemaakt en buiten op het Het Hem, op veilige afstand, opgenomen. De boodschap van de film is hoopvol: de jongeren spreken zich uit over een betere toekomst.

Met de film hebben de makers het doel de inwoners van Zaanstad, jong en oud, te inspireren. ‘Dance Your Life’ wordt het uitgangspunt voor een nieuwe dans die de groep en Cagdas tijdens Zaanstormend in april 2021 zullen vertonen: een uniek tijdsbeeld van vóór, tijdens en (hopelijk) ná Corona.