Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

inspiratielezing

Verfmolen de Kat

02.02.2023

Op donderdagavond 2 februari komt Piet Kempenaar, gepensioneerd molenaar van verfmolen De Kat, naar FluXus voor een inspiratielezing. Hij neemt je mee in de wereld van pigmenten: de kleurstoffen die worden gebruikt voor het kleuren van allerlei materialen zoals verf.

Piet Kempenaar (geboren op 24 mei 1950) woont in Westzaan. Tot 1981 is hij werkzaam als professioneel hovenier in de aanleg en onderhoud van tuinen. Vanaf 1975 wordt hij lid van ‘Vereniging De Zaansche Molen’, waar hij een paar jaar een bestuursfunctie vervult. In 1981 begint hij als zelfstandig ondernemer in Verfmolen De Kat op de Zaanse Schans.

Wereldberoemde verf

De molen ontvangt ieder jaar veel bezoekers die kunnen zien hoe natuurlijke verfstoffen vermalen worden. Veel verfstoffen komen uit het buitenland. Samen met zijn vrouw maakte Piet mooie reizen door Spanje, Italië, Frankrijk, Zweden, Brazilië en Zuid-Afrika op zoek naar oker en omber.

Voor de opslag en verkoop van de verf wordt gebruik gemaakt van een magazijn in Wormerveer, van waaruit de verfstoffen verstuurd worden naar verf-speciaalzaken en musea en kunstenaars. Niet alleen in Nederland maar ook o.a. naar het Vaticaan museum in Rome.

De Nachtwacht

Regelmatig is de molen in het nieuws, zoals nu (feb. 2022) in het televisieprogramma ‘Het Geheim van de Meester’ van AVROTROS, waarin de verfstoffen worden gebruikt voor het maken van een kopie van het beroemde schilderij van Rembrandt ‘De Nachtwacht’.

Van vader op zoon

Tegenwoordig is Piet gepensioneerd. Het bedrijf is overgenomen door zoon Robbert, die samen met zijn vrouw de dagelijkse leiding heeft. Robbert heeft zijn molenaarsdiploma behaald en zorgt er samen met nog twee molenaars en personeel en vrijwilligers voor dat de molen zeven dagen in de week draait.

praktische info

Datum: donderdag 2 februari 2023

Tijd: inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur

Locatie: FluXus locatie Verkadefabriek, Westzijde 168 in Zaandam

Entree: € 10,- PIN only (gratis voor Netwerkdocenten en Tengel-leden)

Reserveren: Wees zeker van een plekje door te reserveren. Stuur een e-mail naar klantenservice@fluxus.nl. Noem je naam, het aantal personen en het evenement waarvoor je wil reserveren.