Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Inspiratielezing

Marco Bakker

Vali Myers & Rooster Positano Italy 2000 Photo www.marcobakker.com

25.03.2021

LET OP: Dit evenement heeft een nieuwe datum: 25 maart 2021

Donderdagavond 25 maart 2021 geeft fotograaf Marco Bakker een inspiratielezing bij FluXus. De lezing is gratis vanuit huis te volgen via het YouTube-kanaal FluXusZaanstad. Zo kan iedereen die nieuwsgierig is kennismaken met de inspiratielezingen van FluXus. Bakker vertelt over het boek ‘Running in the Wind’ met quotes en foto’s van Australische artieste Vali Myers. Zij was muze van vele kunstenaars.

Kennismaking met Vali

Bakker was als kind al gefascineerd door de fotograaf Ed van der Elsken die tot zijn overlijden in 1990 ook in Edam woonde. Met name door een close portret van een dame met een getatoeëerde Dali snor. Het bleek de Australische artieste Vali Myers, opgeschilderd, getatoeëerd, mensen irriterend, mensen inspirerend.

Muze van vele kunstenaars

Hij  kwam haar opnieuw tegen op foto’s van Ed in een fotoboek dat hij won bij een fotowedstrijd en in het dankwoord van het fotoboek L’Amour ( 1995) dat postuum verscheen. In 2000 bezocht hij Vali en haar minnaar Gianni Menichetti in hun ‘Wild Life Oasis’, een vallei ten zuiden van Napels. Vali bleek muze en inspirator van vele kunstenaars, schrijvers en fotografen te zijn. In de loop van de tijd fotografeerde Bakker veel van die mensen. Naast Ed mensen als Karel Appel, Simon Vinkenoog, Debbie Harry (Blondie ) en George Plimpton. Het idee was om daar een boek van te maken. Maar tijdens een bezoek aan Gianni ontstond een ander plan.

Running before the Wind

Gianni had alle brieven bewaard die Vali  hem vanuit steden als Amsterdam, New York en Melbourne stuurde. Ze schreef hem over mensen, dieren, het milieu, kortom, over het leven. “Als we jouw foto’s van Vali bundelen met de mooiste quotes uit de brieven kan dat een prachtig project worden”, aldus Gianni. Zo gezegd, zo gedaan, begin dit jaar kwam ‘Running before the Wind’ uit.

 

Praktische informatie

Na verplaatsingen nu online

De lezing van Marco Bakker is diverse keren verplaatst in de hoop deze met publiek te kunnen laten plaatsvinden. Voor donderdag 25 maart is voor een online lezing gekozen, zodat de inspiratiebijeenkomst deze keer zeker door kan gaan. Linda Willemszoon, coördinator Beeldende kunst en Digitale Media bij FluXus: “We hebben gekozen voor een gratis livestream en nodigen graag iedereen uit om deze kans te grijpen en kennis te maken met de inspirerende lezingen bij FluXus.” De lezing start donderdag 25 maart om 20.00 uur en is live te volgen via een stream op het YouTube-kanaal van FluXus.

Datum: Donderdag 25 maart

Tijd: 20.00 uur

Locatie: Vanuit huis te volgen via een livestream op het Youtubekanaal van FluXus

Entree: Gratis