Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Open inschrijving

Jan Pasveerconcours

Winnaars 2019 ANTI! - Ardito fotografie

15.03.2021

Vanaf vandaag kunnen Zaanse amateurmuzikanten zich inschrijven voor het Jan Pasveerconcours 2021. Was het concours voorheen alleen toegankelijk voor muziekleerlingen van docenten uit het FluXus-netwerk, vanaf dit jaar kan elke amateurmuzikant uit de Zaanstreek inschrijven.

Het concours is voor solisten en ensembles tot en met vier personen, alle leeftijden en alle genres! Bekijk hier het reglement voor alle voorwaarden. Inschrijven kan tot uiterlijk 30 april 2021 via een digitaal inschrijfformulier, maar de verwachting is dat de limiet van 75 inschrijvingen al snel zal worden gehaald.

Online voorronde

Meedoen aan de voorronde voor het Jan Pasveerconcours gaat dit jaar online. Na inschrijving word je gevraagd vóór 15 mei 2021 een video in te sturen met jouw of jullie spel. Dat kan door ons via muziek@fluxus.nl een link te sturen naar een (privé) video op YouTube of via WeTransfer.com.

Zet in het onderwerp van de mail jouw naam of de naam van het ensemble zoals dat ook in het inschrijfformulier staat. In het reglement vind je meer informatie over de vereisten voor de in te sturen video.

Video-opname bij FluXus

Heb je geen mogelijkheden zelf een video te maken dan is het mogelijk om kosteloos een opname te maken bij FluXus. Hiervoor zijn een beperkt aantal tijdsblokken op 14 mei gereserveerd. Neem hiervoor contact op via muziek@fluxus.nl. Vol is vol.

Pianobegeleiding nodig?

Heb je pianobegeleiding nodig dan kan dat eventueel via FluXus worden verzorgd. De kosten voor de eerste repetitie zijn voor FluXus. Daarna maak je zelf afspraken met de pianiste. Je kunt intekenen op verschillende tijdsblokken op vrijdag 7 en 14 mei. Neem daarvoor ruim van te voren contact op met muziek@fluxus.nl in verband met het instuderen van de muziek en de beperkte mogelijkheden (vol=vol).

Door naar de finale?

De jury beoordeelt elke video-inzending individueel op de punten zoals je die terugvindt in het reglement. In de finale is plaats voor ongeveer 10 deelnemers. Uiterlijk 25 mei hoor je of je zaterdag 29 mei speelt in de finale.

De jury bestaat uit:

  • Mathieu van Bellen  (violist en kamermusicus, bekend van de PCC-jury)
  • Joop van Deuren  (juryvoorzitter / afdelingshoofd Utrechts Conservatorium)
  • Margriet Eshuijs  (bekende Nederlandse popzangers uit Zaandam)
  • Daniël Lanthier  (hoboïst gespecialiseerd in oude muziek)
  • Henk Ummels  (dirigent Zaans Show Orkest)
  • Erika Waardenburg  (harpiste en hoofdvakdocent conservatorium Utrecht en Amsterdam)

Alle deelnemers ontvangen voor de zomervakantie een juryrapport.

Live finale

De finale zal zaterdag 29 mei vanaf 15.00 uur live plaatsvinden in de Pasveerzaal bij FluXus op Westzijde 148 in Zaandam. Met inachtneming van de anderhalve meter afstand is daarbij plek voor 30 personen in het publiek. De finale wordt daarnaast live gestreamed. Cultuurwethouder Annette Baerveldt is aanwezig om de Jan Pasveerprijs uit te reiken. Deze bestaat uit een plaquette gemaakt door Enric Adsera Riba en een cheque van 500 euro van de gemeente Zaanstad bestemd voor de verdere talentontwikkeling van de winnaar.

Publieksprijs

Ben je één van finalisten, dan komt je video ook op het YouTube-kanaal en de site van FluXus te staan, zodat er kan worden gestemd voor de publieksprijs. Vanaf 25 mei wordt het publiek opgeroepen hun voorkeur aan te geven via de duimpjes van YouTube. Degene met de meeste ‘likes’ wint de publieksprijs.

Over het Jan Pasveerconcours

Al tientallen jaren organiseert FluXus jaarlijks een muziekconcours vernoemd naar de oud-directeur van de muziekschool Jan Pasveer. Het concours is in het leven geroepen om de verdere talentontwikkeling bij muziekleerlingen te stimuleren. Dat wordt twintig jaar na dato breder getrokken naar alle amateurmuzikanten uit de Zaanstreek. Het concours is daarnaast is het een goede gelegenheid om podiumervaring op te doen.