Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

inspiratielezing

Het eiland van Peter

Werk van Peter Langenberg

18.11.2021

Op donderdagavond  18 november komt Henk Heijnen naar FluXus om een eerbetoon te brengen aan Peter Langenberg (1940 – 2020). Peter was docent tekenen en schilderen vanaf het begin van KOMMA in 1974. Bij de overgang van KOMMA naar FluXus stopte Peter zijn werkzaamheden als docent en werkte dagelijks in zijn atelier aan de Westzanerdijk.

De natuur als inspiratiebron

De liefde voor de natuur is er altijd geweest. Als kind verzamelde Peter al skeletjes en dode vogeltjes, symbolen van vergankelijkheid  die later terugkeerden in zijn stillevens. Henk Heijnen: ”Tot zijn dood woonde en werkte Peter op zijn eigen eiland onderaan de Westzanerdijk. Hij is zijn leven lang op reis geweest.”

“Peter reisde door de wereld om hem heen en deed daar voortdurend verslag van. Om te reizen hoefde Peter niet ver te gaan: op zijn eiland vond hij een onmetelijk universum. Hij leefde daar tussen de planten en dieren, de natuur was zijn inspiratiebron. Peter was een eenling, een gevoelige kluizenaar in een zelfgekozen isolement. Alleen daar kon hij werken aan zijn oeuvre. Hij keek uit op de weilanden met koeien en schapen, genoot van de fraaie kastanjeboom naast zijn huis en luisterde naar de geluiden van een kwakende paddenkolonie.”

Reis zonder einde

Na een beginperiode van figuratief werk met stillevens en landschappen in aquarel en olieverf, koos Peter voor een abstracte werkwijze. Hij deed onderzoek naar structuren zoals visnetten  en bloemblaadjes en zette die in reeksen bij elkaar. Later verlegde Peter  zijn aandacht van voorwerpen naar beweging  en legde vliegbewegingen vast van vogels.

Peter werkte abstract, maar zijn werk heeft zeker een verbinding met de werkelijkheid. Kenmerkend is dat hij doorwerkte op details. Ook vergankelijkheid en verval zit in zijn werk, de beweging van de natuur. Natuur is geboren worden, groeien, bloeien en sterven: dat fascineerde Peter  mateloos. Hij legde sporen van kruipende dieren en groeiwijze  van planten vast.

praktische info

Datum: donderdag 18 november 2021

Tijd: 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)

Locatie: FluXus locatie Verkadefabriek, Westzijde 168 in Zaandam

Entree: € 10,- PIN only (gratis voor Netwerkdocenten en Tengel-leden)

Reserveren: Reserveren verplicht. Stuur een e-mail naar klantenservice@fluxus.nl. Noem je naam, het aantal personen en het evenement waarvoor je wil reserveren.

Coronatoegangsbewijs: Wij werken met de op dat moment geldende coronaregels.