Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Expositie Gemeentearchief Zaanstad

de Eerste Stenen

01.06 - 23.06.2023

Tijdens amateurkunstmaand iktoon in het Gemeentehuis in Zaandam: De expositie ‘De Eerste Stenen’. Het Gemeentearchief plaatst op Instagram berichten onder het motto: De geschiedenis ligt op straat⁠. Eerste stenen zijn hier een goed voorbeeld van, zoals: “De eerste steen werd gelegd op 18 juli 1939 door Willem Simonsz” langs de Provincialeweg⁠. Archiefmedewerker Aimée Klerk heeft in Zaanstad al vele eerste stenen gespot en gefotografeerd⁠. Voor deze tentoonstelling selecteerde zij 23 stenen met een bijzonder verhaal⁠.

De foto’s van het huidige straatbeeld worden aangevuld met archiefstukken om iets over de geschiedenis van die plek te vertellen⁠.
Foto’s, (bouw)tekeningen en krantenartikelen uit het archief maken van elke eerste steen een verhaal⁠. Wie in het vervolg langs deze adressen komt, denkt zeker aan de geschiedenis die daar op straat ligt⁠.

Over IktoondeZaanstreek 2023

In juni 2023 wordt heel Nederland het podium van amateurkunstenaars met de landelijke campagne ‘iktoon’. In de Zaanstreek wordt ‘iktoon’ geïnitieerd door FluXus, centrum van de kunsten Zaanstad. Onder de noemer ‘iktoon de Zaanstreek’ laat FluXus graag zien hoe creatief en actief amateurkunstenaars in onze streek zijn. Bekijk hier het volledige activiteitenoverzicht van IktoondeZaanstreek 2023.

praktische info

Locatie: De de publiekshal van het gemeentehuis, Stadhuisplein 100, Zaandam

Openingstijden: Op werkdagen van 8⁠.30 tot 17⁠.00 uur

Entree: gratis

Meer info: via Gemeentearchief Zaanstad