Voor jou

Onderwijs

Zorg & Welzijn

Podium de Flux

Home Vrije tijd Onderwijs Zorg & Welzijn Podium de Flux

Doe mee met

Monet-kunstmanifestatie

Fotografie Adina Voicu via Pixabay

Inschrijven tot 14.05.2021

Onder de noemer ‘Door de ogen van Monet’ viert de Zaanstreek dit jaar dat precies 150 jaar geleden de Franse impressionist Monet onze streek bezocht en geïnspireerd raakte. In het kader van amateurkunstmaand ‘iktoon’ nodigt FluXus amateurkunstenaars uit om ‘door de ogen van Monet’ naar de Zaanstreek anno 2021 te kijken en hun werk te tonen tijdens een kunstmanifestatie.

Dans, dicht, schilder, boetseer en zing….door de ogen van Monet: deelnemende amateurkunstenaars uit alle disciplines zijn welkom.

De kunstmanifestatie wordt officieel geopend met een live-programma in de Bullekerk op zondag 4 juli 2021 en de kunstwerken zijn in juli en augustus  te bewonderen in de Zaanstreek. Hopelijk open voor publiek en anders geregistreerd voor online weergave.

Gratis inspiratiesessies

Deelnemers kunnen meedoen aan inspiratiemomenten, in de vorm van een bezoek aan het Gemeentearchief van Zaanstad.

Onder begeleiding van het archief en een vakdocent ga je bijvoorbeeld op zoek naar plekken uit je eigen buurt. Monet bekeek de Zaanstreek met een nieuwe blik. Hoe kijk jij met een nieuwe blik naar je eigen buurt?

Maandag 17 mei / 17.00 – 18.30 uur
Woensdag 19 mei / 15.00 – 16.30 uur

Geef bij je aanmelding aan of je mee wilt op inspiratiebezoek bij het archief en op welke datum! Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers per inspiratiebezoek. 

Online inspiratie

Ook online kun je inzichten en ideeën opdoen. Op de site www.doordeogenvanmonet.nl is beeldmateriaal uit het archief te vinden. Vanaf medio mei is op deze site een online reisgids van de 19e eeuw te vinden, die onder andere locaties laat zien waardoor Monet werd geïnspireerd.

Maakdagen begeleid door pro

In het weekend van 29 en 30 mei kun je in een goed geoutilleerde ruimte bij FluXus werken aan je presentatiestuk onder deskundige begeleiding.

Je start met het uitwerken van je idee in een moodboard of een mindmap en werkt dat vervolgens uit tot jouw Monet: jouw video, schilderij, gedicht, choreografie, beeldhouwwerk of wat dan ook. Samen met de begeleider kun je diverse materialen onderzoeken, net als het verhaal achter de beelden en de uitwerkingsvorm.

Zaterdag 29 mei / 9.30 – 16.30 uur
Zondag 30 mei / 9.30 – 16.30 uur

Geef bij je aanmelding aan of je gebruik wilt maken van één of beide maakdagen bij FluXus. Kies je voor één dag, geef dan aan om welke dag het gaat.

Thuis werken

Natuurlijk mag je ook zelfstandig thuis, op school of samen met anderen aan de slag en deelnemen aan de manifestatie.

Aanmelden

Ben je Zaanse amateurkunstenaar en benieuwd naar wat er ontstaat als je door de ogen van Monet naar je eigen streek kijkt? Doe mee en meld je aan! Stuur een mail naar amateurkunst@fluxus.nl.

Vergeet niet op te geven of je deel wilt nemen aan de inspiratie- en/of maaksessies. Ook is het voor ons handig te weten binnen welke discipline jij verwacht te gaan werken. Verwacht… want wie weet ontdek je nieuwe kanten van jezelf en wordt het toch iets anders;-)

Kunstmanifestatie: de expositie van jouw werk

Samen met de Expo-groep van FluXus wordt bekeken hoe we jouw werk het beste kunnen exposeren of presenteren. De kunstmanifestatie loopt van juli tot en met augustus en wordt 4 juli officieel geopend.

Over amateurkunst maand iktoon

De Monet-kunstmanifestatie wordt georganiseerd in het kader van amateurkunst maand iktoon. Dit is de landelijke campagne waarin men heel Nederland tot podium van alle amateurkunstenaars wil maken. In de Zaanstreek wordt iktoon geïnitieerd door FluXus, centrum van de kunsten Zaanstad. Dit jaar staat de Zaanse amateurkunst maand helemaal in het teken van Monet.

Over ‘Door de ogen van Monet’

Op 2 juni 2021 is het precies 150 jaar geleden dat de Franse schilder Claude Monet aankwam in Zaandam. Dat wordt gevierd met tal van activiteiten waarbij centraal staat dat wat Monet toen zag, wordt verbonden met hoe de huidige bewoners nu kijken naar de Zaanstreek en hun omgeving.

Een kerngroep, die bestaat uit het Zaans Museum, Stichting Monet in Zaandam, Stichting FluXus, Stichting Marketing Zaanstreek, Cultureel Centrum Bullekerk en BIZ Zaanstad, is verantwoordelijk voor het programma dat vanaf mei te vinden is op www.doordeogenvanmonet.nl.