Nieuws

Zaanlands exposeert BEELD!-werk leerlingen

Vrijdagmiddag 26 januari opent in het Zaanlands Lyceum de expositie BEELD!. Daarbij wordt werk tentoongesteld dat leerlingen maakten tijdens het gelijknamige FluXus-project gericht op talentontwikkeling op het gebied van beeldende kunst.

Gedurende tien weken volgden een groep talentvolle leerlingen teken- en schilderlessen van FluXus-docent en kunstschilder Raymond Huisman. Raymond: “De lessen aan jong talent waren echt leuk om te geven. Ze waren echt verrassend goed bezig. Gelijkenis vinden ging iedereen goed af en een aantal lukten het echt een schilderachtig resultaat te krijgen.”

Het werk is vrijdagmiddag 26 januari te bewonderen tijdens de opening van 16.00 tot 18.00 uur in de kleine aula van het Zaanlands Lyceum, Vincent van Goghweg 42 in Zaandam. Ook de volgende dag wordt het werk samen met andere kunstzinnige uitingen van leerlingen tentoongesteld tijdens de Open Dag van 10.00 tot 13.00 uur.
 


Jan Schoen geeft lezing over Zaanse vormgeving

Donderdagavond 8 februari is de Zaanse vormgever en graficus Jan Schoen bij FluXus voor een inspiratielezing over het grafisch ontwerp in de Zaanstreek van 1900 tot nu. Door de opkomende industrie begin vorige eeuw was het nodig producten aan de man te brengen. In de Zaanstreek - waar deze industrie en nieuwe producten goed waren vertegenwoordigd - werden er kunstenaars betrokken bij de reclame van de producten. Een boeiende tijd waarin grafische beelden ontstonden waar we nu nog jaloers op kunnen zijn.

Spotlight op grafisch ontwerp
Jan Schoen verdiende zijn sporen als vormgever en graficus ruimschoots. Tijdens zijn lezing vertelt hij over de opkomst van de grafische vormgeving in de Zaanstreek en hoe dit langzaam een apart vak werd. Hij staat stil bij vragen als: Voor wie werkten grafisch ontwerpers? Welke invloed hebben de druktechnieken gehad? Hoe worden wij door ontwerpers beïnvloed? Wie waren belangrijke ontwerpers? Hij bespreekt daarbij werk van Cees Dekker, Jac Jongert, Pieter Groot, Piet Zwart, Tom de Heus, Melle Hammer en Swip Stolk.

Deze inspiratielezing vindt plaats in de FluXalon bij FluXus op de Klaas Katerstraat 7b in Zaandam. Aanvang: 20.00 uur, deur open om 19.30 uur. Kaarten à € 10,- zijn te reserveren via klantenservice@fluxus.nl. De betaling geschiedt aan de deur. Voor FluXus Family & Friends met pas, netwerkdocenten en Tengel-leden is er een gereduceerd tarief of gratis toegang. 

Beeld: #07 uit de VER/KADES-KADEN serie van Bas Mantel.

Volgende maand Joep Pelt over blues
FluXus organiseert regelmatig inspiratiesessies over kunst, muziek, theater of literatuur. Dit gebeurt in samenwerking met platform Tengel. De volgende inspiratielezing is op zondag 4 maart bij Podium de Flux. Globetrotter en topgitarist Joep Pelt vertelt deze middag het verhaal van de blues. Meer informatie...
 


Creatief van start met een nieuwe cursus

Eindelijk die droom waarmaken, tijd voor jezelf nemen of gewoon iets leuks doen? Start met een nieuwe creatieve cursus! Met muziek kun je het hele jaar door starten, maar ook bij beeldend, media, dans en theater kun je beginnen of instromen.

Je kunt bij sommige docenten Open Lessen en/of Proeflessen volgen, zoals bij dansdocent Daniëlla Lemmens. Zij organiseert Open Lessen op 8 en 11 januari voor haar danscursussen voor kinderen: 'Klassiek en Meer' en 'Boys Only'. Kijk voor meer info op haar profiel.

Vind via onze zoekpagina de docent en cursus die bij jou past. De docent geeft zelf in zijn/haar profiel aan wanneer de cursussen starten en of er Proef- en/of Open Lessen zijn.

Hieronder greep uit nieuwe cursussen in 2018:
- Fusion Textiel Lab (januari)
- WordPress Website maken (12 januari)
- Handletteren (start 18 januari)
- Schrijfcafé (start 31 januari)
- Verhalen Vertellen (22 januari)
- Schrijf een Gedicht (31 januari)
- Prentenboek Illustratie (1 februari)


Bart Lust overleden

Intens geschokt en verdrietig zijn wij omdat onze lieve collega Bart Lust is overleden.

Wij zullen aan hem blijven denken als een warme, eigenzinnige man vol humor en relativeringsvermogen en als een geweldige trombonist. Wat gaan wij hem missen!

Wij wensen zijn vrouw en zijn dierbaren veel troost en liefde toe bij het dragen van dit grote verlies.

Otto Berg, algemeen directeur FluXus
Gertru Pasveer, coördinator Muziek FluXus
 


Vacature voor communicatie-stage

Kunst is voor iedereen, kan alles zijn en is overal. Dat is de basis voor FluXus in Zaanstad. Wij geloven dat creativiteit je echte kapitaal is. Samen met bevlogen professionals willen we bijdragen aan de ontwikkeling van die creativiteit van iedereen in Zaanstad. Je vindt ons op scholen, in buurtcentra, op eigen leslocaties, in het theater, in ons eigen poppodium, in expositieruimtes, op festivals en evenementen, online en op straat.

Om FluXus te ondersteunen bij de communicatie-activiteiten zijn wij op zoek naar een:

Stagiair(e) Communicatie (16 – 24 uur per week)

Heb je affiniteit met kunst en cultuur en liggen jouw ambities op het gebied van (online) communicatie, marketing en pr? Dan is FluXus op zoek naar jou!

Over FluXus
Kunst verrijkt mensen en de samenleving die zij samen vormen. Onze missie is dan ook om – in samenwerking met anderen – Zaankanters zoveel mogelijk in aanraking brengen met kunst en cultuur. FluXus initieert en stimuleert kunstonderwijs op scholen, maakt en werkt samen aan producties, heeft een poppodium, ondersteunt amateurkunstenaars en -organisaties en faciliteert een netwerk van kunstdocenten.

FluXus biedt
Deze stage bij FluXus is een goede kans op werkervaring op te doen in een culturele organisatie. Samen met twee medewerkers communicatie ben je verantwoordelijk voor de marketingcommunicatie van alle activiteiten en diensten. De voornaamste middelen die daarbij worden ingezet zijn de site, social media kanalen, nieuwsbrieven, evenementen en activiteiten. Je krijgt een actieve rol in de redactie die voor al deze kanalen wordt gevoerd. Je krijgt te maken met organisatorische en creatieve processen en werkt zelfstandig aan taken. De stageplek is per direct invulbaar 8 tot 16 uur per week. Minimale stage periode 3 tot 4 maanden. De stagevergoeding bedraagt € 200,- bruto per maand op basis van 36 uur per week.

Stage werkzaamheden

 • Ondersteuning bij marketing- en communicatieacties online en offline
 • Redactie, opmaak en plaatsing online content (tekst en beeld)
 • Ondersteuning bij promotie activiteiten, events en producties
 • Algemene ondersteuning van het communicatieteam
 • Meedenken over de te volgen marketingcommunicatie strategie

FluXus vraagt

 • Studerend, HBO/WO werk- en denkniveau (bijvoorbeeld Media-, Communicatie- of Informatiestudies, CMV)
 • Thuis in de online wereld en handig met social media
 • Vlotte pen en uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.
 • Zelfstandige werker.
 • Organisatietalent.
 • Werk/stage-ervaring in een soortgelijke functie is een pre.
 • Affiniteit met kunst en cultuur is een pré

Geïnteresseerd?
Wil je in aanmerking komen voor deze stage? Mail je motivatie en CV naar jverweij@fluxus.nl. 

 


Daam Schijfprijs voor Nicole van der Heijden

Tijdens een bijeenkomst bij FluXus maandag 18 december kreeg FluXus medewerker en beeldend kunstenaar Nicole van der Heijden de Daam Schijfprijs overhandigd door collega en kunstenaar Olivier Rijcken. Met deze prijs wil hij Van der Heijden eren als 'Beschermvrouwe van de Zaansche kunsten,' gaf Rijcken aan in zijn speech. Nicole van der Heijden is bekend van haar eigen werk, FluXus, de ANNO exposities, Tengel, Het Weefhuis, Fred's Atelier, MyHome en tal van andere kunstinitiatieven.

De overhandiging van de medaille en oorkonde behorend bij de prijs vond plaats tijdens een feestelijk ontbijt bij FluXus in Zaandam vanmorgen. Met die bijeenkomst werd tevens het 40-jarig jubileum van Nicole van der Heijden gevierd. Zij startte destijds bij voorloper Komma en bedacht nog de naam FluXus voor het centrum van de kunsten in Zaanstad. Een naam die staat voor de kunststroming die kunst minder elitair wilde maken en de verschillende kunstdisciplines wilde verbinden.

Van der Heijden is momenteel nog als coördinator exposities actief bij FluXus, maar gaf ook les, organiseerde de zogeheten FluXus Happenings mede en zette in 2006 met Marc Volger het project MyHome op in de Rosmolenbuurt. Daarnaast zat zij in de startgroep van kunstenaarsplatform Tengel - ook een naam uit haar koker overigens - en heeft zij inmiddels een bestuursfunctie bij expositieplek Het Weefhuis. In Purmerend begeleidt Nicole van der Heijden bovendien kunstenaars met een verstandelijke handicap bij Fred's Atelier.

Over de Daam Schijfprijs
De Daam Schijfprijs werd ooit in het leven geroepen door dichter Dirk Versteeg. Als bewoner van de Daam Schijfstraat raakte hij geïntrigeerd door het verhaal over deze Zaanse uitvinder, die in de 18e eeuw voor nogal wat ophef zorgde. Op 20 juni 1743 vond de proefvaart plaats van een voor die tijd ongekend schip. Een schip dat kon varen zonder riemen of zeilen. Bij de demonstratie van de vinding zonk het schip. Het schip was de 'Volg mij' genoemd. Naar verluidt in de betekenis van 'onderneem iets, ook als het succes vooraf niet vaststaat'. Dichter Versteeg vond het verhaal kenmerkend voor de Zaanse ziel en is de prijs gaan uitreiken aan mensen die op cultureel vlak hun nek uit durven steken.
Diegene die de prijs wint, kan hem elk jaar opnieuw aan iemand anders uitreiken.


Welkom op het podium

Van op het podium staan, leer je enorm veel. Een presentatie, optreden of expositie in het vooruitzicht helpt je vaak net dat extra stapje te maken in je ontwikkeling. FluXus helpt je graag podiumervaring opdoen. Regelmatig organiseren we open podia, jam sessies, songwriter sundays, exposities, presentaties en meer.

Hieronder een overzicht van de mogelijkheden. Daag jezelf uit en geef je op! Wij zien je graag binnenkort in de spotlights!

Open Podium FluXus Muziek
De Open Podium avonden bij FluXus op de Westzijde zijn niet alleen voor leerlingen van muziekdocenten bij FluXus, maar voor alle amateurmuzikanten. Vier keer per jaar is de vloer van de Verkadezaal voor hen. De data voor dit seizoen zijn: 13 november, 9 februari, 21 maart en 25 juni. Ze beginnen om 19.00 uur en zijn gratis toegankelijk. 

FluXus exposities
FluXus heeft een eigen Expo-groep die naast de grote ANNO-expositie regelmatig tentoonstellingen organiseert op de leslocaties en bij de vestigingen van de Bibliotheek in de Zaanstreek. Informeer gerust eens bij je docent. Lees meer over de meeste recente exposities.

Talentenconcerten
FluXus heeft een Talentklas met talentvolle en jonge muziekleerlingen. Zij treden verschillende keren op in de Verkadezaal van FluXus. Tijdens deze Talentenconcerten staan ook andere talentvolle muziekcursisten van FluXus op het podium. Dit seizoen staan er nog Talentenconcerten gepland voor 26 januari, 23 maart, 6 april en 8 juni. Aanvang van de optredens is 19.00 uur en toegang is altijd gratis. 

ANNO 2018
In het voorjaar exposeert FluXus twee weekenden lang in Het Weefhuis in Zaandijk met werk van cursisten van enkele docenten die bij FluXus Beeldende kunsten en Digitale Media lesgeven. Afgelopen jaar was het thema textiel, maar alle disciplines kunnen aan bod komen. Hou voor meer informatie de site in de gaten.

Rabo Talent Scout
Onder de naam Rabo Talent Scout worden elk jaar twee avonden in het Zaantheater georganiseerd voor de nieuwe generatie Zaanse artiesten. Schoolbands, streetdance crews en zangtalent worden uitgenodigd auditie te doen en het podium te betreden. 

Zaans Zilver
Samen met het Zaantheater organiseert FluXus dit jaar opnieuw Zaans Zilver, het open podium speciaal voor 60-plussers. Garantie voor wederom een heerlijke show zondag 18 februari 2018 vol zang, muziek, dans en acts. En... een prachtige kans om te schitteren op het grote podium. Op 27 november worden er audities gehouden! Meer info.

Songwriter Sunday
Talentenjachten lopen over van het talent. Om dit talent een podium in de Zaanstreek te bieden organiseren zangschool La Cantante en de Flux Popschool Songbird Sunday. Schrijf je zelf muziek en vind je het leuk om een keer op het podium te staan? Schrijf je in! Zowel eigen werk als covers mogen ten tonele worden gebracht. Je mag jezelf begeleiden of je kan je laten begeleiden door onze professionele pianist. Opgeven kan via popschool@podiumdeflux.nl of info@lacantante.nl.

The Jam
Deze inloopsessie bij Podium de Flux is voor zangers, zangeressen en instrumentalisten van wat gevorderd niveau. Er worden veel verschillende stijlen gespeeld, dus er zit altijd wel iets bij wat je ligt. Funk, soul, hip-hop, pop, reggae, rock het kan allemaal. Elke eerste donderdag van de maand! Lees meer. 

De Rotonde
Dit open podium wordt door Rob Vos georganiseerd voor FluXus. Acts op het gebied van muziek, variété, poëzie, dans of anderszins kunnen hier podiumervaring opdoen of toepassen op verschillende, wisselende locaties in de Zaanstreek. Meer op Facebook.


Afscheid Carolien Heinen

Zoals jullie misschien al hebben vernomen is onze lieve collega Carolien Heinen (viool) zaterdagnacht overleden na een frontale botsing.

Na een heerlijke avond op de Zaanse Schans bij 'Nacht van de Nacht’ waar ze luisterde naar o.a. een concertje van Mariëtte Gort en nog heel veel plezier heeft gemaakt, ging het op weg naar huis fout. Een onnadenkend mens besloot op die weg in te halen, hoewel het daar verboden is en botste frontaal op de auto van Carolien. Zij was op slag dood.

Carolien_Heinen.jpgHet is onvoorstelbaar en onbegrijpelijk dat deze dierbare collega er nu niet meer is. Carolien was een heel erg gepassioneerde en lieve docent die heel veel kinderen de liefde voor de muziek en voor het vioolspelen heeft bijgebracht.

Afscheid in Verkadezaal
Aanstaande donderdag, tussen 14.00 en 16.00 uur is het mogelijk om afscheid van Carolien te nemen in de Verkadezaal bij FluXus op de Westzijde.

Het is geen bijeenkomst met een begin en een eind, maar een in en uitloop voor iedereen die haar de laatste eer wil bewijzen.

De ouders van Carolien en haar broers zullen ook aanwezig zijn. Om vier uur vertrekt de familie en de kist naar Hoogeveen, waar zij vrijdag begraven zal worden om 12.30 uur.

 
 
 
 

Nieuwe expo Zaans Hout

De enige openluchttentoonstelling in Zaandam is weer een nieuwe expositie rijker. Op de kunstroute door de nieuwe wijk Zaans Hout kun je de kleurrijke affiches van grafisch ontwerper Bas Mantel bekijken.

Op de wandelroute vind je tien affiches van Bas Mantel met een knipoog naar de kleurige en nostalgische posters van Verkade. Deze posters werden tussen 1923 en 1961 ontworpen door Cees Dekker, hoofd ontwerper van Verkade. In die tijd werden er door Verkade ook themaplaatjes uitgebracht. Je kon deze plaatjes sparen met de bonnen die bij pakken koek werden uitgegeven. Hiermee liep Verkade voorop in communicatie en reclame en onderscheidde zij zich van andere ondernemingen.

Mantel: “Voor de serie ‘Koek en typografie’ heb ik een poging gedaan om de oude Verkade-affiches te doen herleven met een eigen interpretatie. Ik heb dit gedaan door de autonome sfeer, kleur en authentieke letters met gevonden tekstfragmenten en de Verkade-koeken uit het verleden in de composities centraal te stellen. Het zijn 10 zelfstandige beelden die ook als een geheel gezien kunnen worden; verbind de posters in chronologische volgorde van 01-10 en er staat Kades-Kaden.”

De Zaanse Hout exposities zijn een samenwerking tussen gemeente Zaanstad, Zaans Museum en FluXus. Ze worden ingezet om de ontwikkelingen in de nieuwe woonwijk Zaans Hout ten westen van het station Zaandam voor iedereen zichtbaar te maken. Iedere twee maanden kunnen wandelaars genieten van een nieuwe kunstexpositie.

 
 

Nieuwe directeur voor FluXus

otto.JPGMaandag 10 juli maakte de Raad van Toezicht van FluXus, centrum voor de kunsten in Zaanstad de opvolger voor directeur Harrie Swinkels bekend. Per 1 oktober aanstaande gaat Swinkels met pensioen en neemt de heer Otto Berg zijn taak over bij FluXus.

Otto Berg heeft een uitgebreide ervaring in de sector en ervaringen die hem competent maken voor het leiden van het huidige FluXus en de toekomstige ontwikkelingen naar het cultuurhuis en de rol die FluXus hier in gaat spelen.

Otto Berg is na een uitgebreide procedure, unaniem voor gedragen. Simone Hertzberger, voorzitter Raad van Toezicht: "Wij zijn blij dat hij met zijn achtergrond en expertise het team van FluXus komt versterken." In de maand september zal de overdracht plaatsvinden.
 

 


MaakCircus voor bijna duizend Zaanse scholieren

Vanaf dinsdag 23 mei trekt het MaakCircus door de Zaanstreek. Het MaakCircus is een initiatief van FluXus in het kader van de campagne 'ABC van het maken'. Bijna duizend Zaanse basisschoolleerlingen gaan tijdens het MaakCircus een middag lang aan de slag met de OntdekApp en verschillende technieken.

Het MaakCircus is de Zaanse invulling van de campagne 'ABC van het maken; iedere leerling een uitvinder' van Platform Maker Education. Deze campagne wordt 23 mei gelanceerd bij Beeld en Geluid in Hilversum. Onder het mom van MaakCircus bezoeken vakdocenten als een rondreizend circus de scholen en brengen de OntdekApp en makereducatie onder de aandacht van leerkrachten en leerlingen. Kinderen gaan tijdens het MaakCircus bijvoorbeeld houtbewerken, bibberbotjes maken, kleien, solderen, coderen met Scratch, tin gieten en megapunniken.

FluXus stimuleert nieuwe vaardigheden
Maaike Haas, coördinator onderwijs bij FluXus: “De innoverende kracht van het onderzoeken, ontdekken, ontwerpen en maken wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Voor de leerling van nu is er een scala aan mogelijkheden om ideeën en oplossingen vorm te geven; oude ambachten en nieuwe technieken, de digitale en fysieke wereld. We moeten leerlingen de gelegenheid bieden die mogelijkheden in te zetten bij het bedenken en maken van iets nieuws. Voor het onderwijs lanceerde FluXus in dit kader de OntdekApp, waar inmiddels ook de Pabo (HvA) interesse in heeft.”

Kennismaken met OntdekApp
De OntdekApp is een applicatie voor basisschoolleerlingen die vorm geeft aan techniek- en kunstonderwijs in het primair onderwijs. De OntdekApp werkt op computers, tablets en digiboards en motiveert leerlingen tot ontdekkend leren, samenwerken en problemen oplossen; te werken als een uitvinder. Scholen die onder de schoolbesturen Zaan Primair en Agora vallen kunnen gratis gebruik maken van de OntdekApp. Meer informatie: www.ontdekapp.nl.

Foto: Kinderen aan de slag met de OntdekApp - fotografie Marcel Fraij                                                                                                                                                          


FluXus Productieteam maakt animatiefilm over Cultuureducatie met Kwaliteit

Wij zijn ontzettend trots op de nieuwe animatiefilm van het FluXus Productieteam voor FluXus onderwijs, Cultuureducatie Met Kwaliteit (CMK) in de Zaanstreek. Ons team van creatieve jongeren heeft een animatiefilm gemaakt over vier jaar Cultuureducatie met Kwaliteit op Zaanse basisscholen en is op zoek gegaan naar de verbindende factor tussen theater, muziek, dans, drama, beeldend, media en techniek; creativiteit. In een game-setting laat de film zien wat het voor een samenleving betekent als er geen cultuur zou zijn. 


Zusjes Zoutendijk winnen Jan Pasveerconcours

Zondag 9 april 2017 was het finaleconcert van het Jan Pasveerconcours. Dit jaar voor het eerst in het Zaantheater. Merel (piano) en Jolijn (cello) Zoutendijk waren de grote winnaars van dit concours en kregen de Jan Pasveerprijs uitgereikt door cultuurwethouder Dick Emmer. De Lassies kregen de publieksprijs.

Eerste prijzen waren er verder voor Lucy belle di Giuditta en Cecilia Boeren en Alex Sao. En de ensembles met een tweede prijs waren: Mijn eerste orkest, het FluXus kinderkoor, De Pimpers, The Lassies, Jobo Duo, Strings & Flutes, FluXus Sinfoniëtta en FluXus Sinfoniëtta met blazers.  

Finaleconcert in Zaantheater
De finale in de vorm van een concert vond plaats in het Zaantheater. In de foyer verzorgde concourswinnaar van vorig jaar Lidewei loot optredens tijdens de pauze en het juryoverleg.

 


Nieuwste impressie Cultuurcluster

Door de architect MVRDV is een nieuwe 3D-animatie gemaakt van het Cultuurcluster.
Benieuwd? Bekijk deze nieuwste impressie hieronder: 


OntdekApp gelanceerd

ontdekapp.jpgWoensdag 1 maart werd op een feestelijke manier de OntdekApp gelanceerd in het Zaans Museum.

De OntdekApp is een serie web-based applicaties over TechniekKunst en MediaKunst, bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar. Klassikale startactiviteiten prikkelen de nieuwsgierigheid en dagen kinderen uit om individueel of in groepjes te gaan experimenteren en ontdekkingen te doen. De kennis en vaardigheden die zo spelenderwijs worden opgedaan kunnen zij doelgericht inzetten voor het maken van een uitvinding. De rol van de leerkracht is het observeren en begeleiden van de kinderen om hen te stimuleren en te motiveren.

Docent/kunstenaar Marcel Fraij is de bedenker van de OntdekApp en de tool is verder ontwikkeld met medewerking van FluXus en de onderwijsbesturen van Agira en Zaan Primair.

Elke school kan na aanmelding en betaling de OntdekApp in de klas gebruiken. Dit kan zowel individueel op tablets als klassikaal via het digibord. De school wordt een inlogcode verstrekt waarmee leerkrachten toegang hebben tot het afgesloten gedeelte van de site die hen zo goed mogelijk begeleidt in het gebruik van de applicatie en waar de benodigde formulieren kunnen worden gedownload. Kinderen kunnen zonder code aan de slag zodat ze ook thuis verder kunnen werken.

Benieuwd naar deze app? Voor meer informatie kun je terecht op www.ontdekapp.nl

 


Uitwisseling Sinfoniëtta in Valls groot succes

17155997_10155149324575820_5690158909909313985_n.jpgVan 24 tot en met 26 februari was Sinfoniëtta te gast bij de muziekschool van Valls: een plaatsje in het Spaanse Catalonië. 

Op de zaterdagavond werd er in het plaatselijke theater een concert gegeven door Sinfoniëtta en een ensemble van de muziekschool uit Valls.

17155718_10155149324555820_1947025646209388761_n.jpgDe uitwisseling was een succes: de jonge muzikanten hebben genoten en erg goed hun best gedaan.
Sinfoniëtta is het gevorderde orkest bij FluXus, waar jonge strijkers en blazers samen kunnen musiceren op hoog niveau. Het orkest staat onder leiding van Julia Barnes.

17155430_10155149324580820_4503810138380032864_n.jpgMeer info over Sinfoniëtta vind je hier.

Klik hier om de website van de muziekschool in Valls te bekijken. 
 

 


Video: We kijken uit naar het nieuwe cultuurhuis

FluXus, Babel, De Bieb voor de Zaanstreek, RTV Zaanstreek, Podium de Flux en De Fabriek... we kijken allemaal uit naar het nieuwe cultuurhuis. Samen hebben we een informatieve video gemaakt om een eerlijk beeld geven van onze rol binnen het cultuurhuis, de onderlinge samenwerking en de toekomstige mogelijkheden binnen het bijzondere gebouw.

Sarah Vermoolen (schrijfster van o.a. Zaanse parels) zocht de partijen binnen het cultuurhuis op om te achterhalen hoe ze tegen hun nieuwe werkplek aankijken. Wat brengt het de regio, wat is het wel en wat is het ook niet. De video vind je aan het eind van dit bericht of op YouTube

Van première theater tot springplank voor lokaal talent .
Parwin Mirrahimy van De Fabriek vertelt in de video over de ambitie première theater te worden met het filmhuis. Pearl Vink van Podium de Flux uit dat zonder het cultuurhuis er geen poppodium meer in de Zaanstreek zal zijn. Uit de reacties van de diverse organisaties blijkt duidelijk de wil tot samenwerking. Ze zien gezamenlijke kansen en kijken uit naar hun nieuwe huisvesting.

De bouw van het cultuurhuis in het centrum van Zaandam is één van de laatste fases in de afronding van het nieuwe stadshart. Op dit moment bevindt zich naast het Inntel Hotel en Station Zaandam nog een groot braakliggend terrein, waar vroeger de fietsenstalling en het oude Inntel Hotel zich bevonden. Op deze prominente plek zal, indien de raad hiermee instemt, een nieuw icoon aan het stadscentrum worden toegevoegd. Net als destijds bij de bouw van het nieuwe stadshart lopen de meningen hierover uiteen en blijkt dat er behoefte is aan meer informatie over de toekomstige culturele hotspot naast het station.

Gemeente Zaanstad vindt het gebouw van essentiële waarde voor het stadshart en de gehele regio. Volgens de gemeente geeft het culturele aanbod de stad een flinke impuls en zal het zorgen voor meer reuring in de stad.

Over het cultuurhuis
Architectenbureau MVRDV, bekend van onder andere de Markthal in Rotterdam, heeft het cultuurhuis ontworpen. Het ontwerp zelf is gebaseerd op een authentiek Zaans huis dat als het ware uitgesneden is uit een rechthoekig gebouw.

Hoofdgebruikers van het cultuurhuis zijn het Centrum voor de Kunsten FluXus, filmtheater De Fabriek, Podium de Flux, De Bieb voor de Zaantreek (vestiging Zaandam), RTV Zaanstreek en Babel. Het gebouw zal een poppodium/muziekzaal, een presentatiezaal, een filmtheater, een radio- en tv-studio, een bibliotheek met leescafé en horecafaciliteiten herbergen. Er zijn ateliers, expositieruimtes, oefenlokalen, werkplekken en vergaderruimten. Naast deze centrale plek blijft er, vanzelfsprekend, ook ruimte voor cultuur elders in Zaanstad.

 


FluXus blij met enthousiasme voor Cultuurcluster

De extra investering die moet worden gedaan om een bruisend cultuurgebouw neer te zetten in het stadshart van Zaandam maakt het enthousiasme van het college van B&W in Zaanstad voor het plan niet minder. Daar zijn wij bij FluXus heel blij mee.

Het Cultuurcluster wordt gezien als het dak van het huis dat Inverdan heet. Van dat dak hopen wij een kroon te maken. Een kroon op het centrum dat nu al meer bewoners en bezoekers trekt. 'Het cultuurgebouw gaat het stadshart helemaal afmaken' kopt het persbericht van gemeente Zaanstad. Naast wethouders Addy Verschuren en Dick Emmer komt ook FluXus directeur Harrie Swinkels aan het woord in onderstaand filmpje over het cultuurgebouw. Mocht je meer willen lezen dan hebben we het genoemde bericht van de gemeente daaronder gezet.

[Persbericht Gemeente Zaanstad]

‘Cultuurgebouw maakt stadshart helemaal af’

College van B&W kiest voor kwaliteit

Het college van B&W kiest voor een hoogwaardig cultuurgebouw in het stadshart van Zaanstad. Dit is een keuze voor een volwaardige afronding van het programma Inverdan. ‘Het doel van Inverdan is immers het centrum van Zaandam een kloppend hart te geven, waar wonen, werken en recreëren samensmelten’, zegt wethouder Addy Verschuren. De actuele situatie op de markt zorgt er echter voor dat aanvullend budget nodig is om de plannen te kunnen uitvoeren zonder in te boeten op kwaliteit. Het college vraagt de gemeenteraad daarom het investeringsbudget te verhogen met maximaal € 7,7 miljoen. 

Het college maakt daarmee een keuze die past bij het kwaliteitsniveau dat voor dit gebied wordt beoogd en dat tot op heden ook is bereikt. Een keuze voor een voorziening die het culturele aanbod in de stad een impuls geeft en die zorgt voor reuring tot ’s avonds laat.

Op de goede weg
De gemeenteraad heeft in april 2003 ingestemd met het Masterplan Inverdan. ‘Met het eind van het programma in zicht is de conclusie gerechtvaardigd dat we op de goede weg zijn. Bewoners en bezoekers komen vaker naar het centrum van Zaandam en blijven langer. Daarnaast is de investeringsbereidheid van ondernemers toegenomen. Het vernieuwde pand van C&A en de komst van ZARA en Primark zijn daar goede voorbeelden van. Het stadshart is inmiddels een plek waar Zaankanters zich in herkennen en waar ze trots op zijn.’ 

Verbinding tussen Oost en West
In het Masterplan Inverdan is ervoor gekozen in het centrum een publiekstrekker voor circa 300.000 bezoekers te realiseren. Uit onderzoek blijkt dat een cultuurcluster hiervoor de meest aangewezen voorziening is. De combinatie van functies heeft een grote toegevoegde waarde voor het vernieuwde stationsgebied. Het wordt een goed bereikbare plek, waar je niet alleen terecht kunt voor cultuur, maar ook voor een werk- of studieplek of een hapje en een drankje. In een gebouw dat uitnodigend en gedurfd is én perfect past in de omgeving. Een gebouw dat bijdraagt aan de verbinding tussen Zaandam Oost en West én aan de economische ontwikkeling van de stad. Het zorgt ook voor de benodigde reuring in het stadshart tot laat in de avond en voor sociale veiligheid in de openbare ruimte. Bovendien is het voor toeristen een extra reden om Zaanstad te bezoeken.

Impuls voor cultureel aanbod
‘Het cultuurgebouw moet een laagdrempelige plek worden voor inwoners, kunstliefhebbers en andere bezoekers om actief met cultuur in aanraking te komen’, zegt wethouder Dick Emmer. ‘Het bijzondere ontwerp van het gebouw draagt bij aan dit open karakter. Het cultuurcluster biedt een podium voor zowel professionele publiekstrekkers als kleinschalige activiteiten en amateurkunst. Jong en oud hebben er de gelegenheid om onder één dak muziek te maken, toneel te spelen, een boek te lenen, een cursus te volgen of op een andere manier met cultuur in aanraking te komen. Het is een ontmoetingsplek waar culturele organisaties bijzondere samenwerkingen kunnen aangaan die het culturele aanbod in Zaanstad een impuls geven.’ 

Europese aanbesteding en veranderde marktomstandigheden
In september 2016 was het Definitief Ontwerp voor de bouw van het gebouw gereed. Eind november liep de Europese aanbesteding hiervoor af. De vraag aan de aannemers was het Definitief Ontwerp tot een bestek uit te werken en op basis daarvan het bouwwerk te bouwen voor een vooraf vastgesteld totaalbedrag. Geen van de geselecteerde aannemers blijkt het cultuurgebouw te kunnen realiseren voor het geraamde plafondbedrag. Na gesprekken met de aannemers blijken de veranderde marktomstandigheden de belangrijkste oorzaak te zijn van een toename van het benodigde investeringsbudget. Tijdens de economische recessie waren aannemers bereid om bij aanbestedingen zelf bepaalde risico’s te nemen, door bijvoorbeeld ook een bestek uit te werken. Nu de markt flink aantrekt, lijken aannemers zich voornamelijk te willen richten op waar ze goed in zijn: het bouwen zelf. Bovendien stijgen na de recessie ook de bouwkosten weer.

Verhoging investeringsbudget
Het college kiest niet voor bezuinigen op het gebouw. Dat betekent immers: inboeten op kwaliteit en ruimte en daarmee afbreuk doen aan de potentie van het gebouw en zijn functies. Dat geldt in nog grotere mate voor stoppen. Daarmee zou een belangrijke pijler onder Inverdan worden weggehaald. Om geen concessies te doen aan de beoogde kwaliteit en het doel van Inverdan vraagt het college aan de gemeenteraad om het investeringsbudget te verhogen met een totaalbedrag van € 7,7 miljoen. Dit bedrag is opgebouwd uit enkele onderdelen: de verwachte toename van de totale investeringskosten als gevolg van de huidige marktsituatie vergt een maximale verhoging van € 6 miljoen. De kosten voor de gewenste verduurzaming van het gebouw (zonnepanelen en gebruik van de warmte-koude-opslag van het stadhuis) en de ‘losse’ inrichting van het gebouw vergen een extra bedrag van € 1,7 miljoen. 

Ontwerp zelf uitwerken tot bestek
Het college stelt voor om het Definitief Ontwerp nu zelf uit te werken tot een bestek en dit vervolgens aan te besteden. Door dit zelf te doen, kunnen enerzijds mogelijk nog besparingen worden gerealiseerd, waardoor het maximale budget niet volledig hoeft te worden aangewend. Om te voorkomen dat later opnieuw extra budget moet worden aangevraagd, is er nu voor gekozen dit maximale bedrag aan de gemeenteraad voor te leggen. En anderzijds om geen tijd te verliezen. Naar verwachting kan het bestek gereed zijn rond de zomerperiode, zodat in het derde kwartaal van 2017 de gunning kan plaatsvinden en de daadwerkelijke bouw eind 2017 kan starten. Met een geraamde bouwtijd van circa twee jaar kan het cultuurgebouw eind 2019 worden geopend.
De gemeenteraad bespreekt het voorstel op donderdag 16 februari. 
 


Cultuurcluster JA!

Het toekomstige cultuurcluster staat weer volop in de belangstelling. In de media lijkt het soms alsof FluXus, Podium de Flux en de andere gebruikers van het cultuurhuis straks niet achter het cultuurcluster staan. Dat is echter niet het geval.

Wij zeggen volmondig JA! tegen het cultuurcluster.

Met het cultuurcluster, kiest de gemeente Zaanstad, na jarenlange bezuinigingen op cultuur, eindelijk vóór cultuur.
Wij geloven dat het cultuurcluster de beste kans is op een mooie toekomst voor FluXus én de cultuur in Zaanstad. Voor Podium de Flux misschien zelfs wel de enige kans op überhaupt een toekomst.

Waarom wij het cultuurcluster helemaal zien zitten?

 1. Betere faciliteiten voor publiek, leerlingen en docenten. 
 2. Betere kansen voor nieuwe en andere activiteiten.
 3. Een volwaardig pop- en cultuurpodium voor Zaanstad.
 4. Een sterkere strategische positie van cultuur in Zaanstad.

Meer lezen?
Eerder dit jaar publiceerde wij een uitgebreide onderbouwing van ons standpunt. Lees dat stuk hier.

CultuurCluster_JA.jpg
 


Indonesische ambassade bij overhandiging gamelan Muziek Maakt School

Vrijdag 20 mei vindt er een bijzondere ontmoeting plaats tussen Zaanse scholieren en de Indonesische cultuur. Na een lange reis vanuit Indonesië zijn onlangs twee gamelans aangekomen in Zaandam. Dit zijn traditionele Indonesische instrumenten. De eerste gamelan wordt vrijdag officieel overhandigd aan basisschool De Golfbreker in Koog aan de Zaan. Dit gebeurt in het kader van FluXus project Muziek Maakt School. De gamelans konden worden aangeschaft dankzij Rotaryclub Zaanstad die een sponsoraanvraag deed bij het Honig-Laan Fonds. Leden van de club zullen bij het officiële moment om 10.00 uur aanwezig zijn. Net als een afvaardiging van de ambassade van Indonesië.

Over Muziek Maakt School
Wat sport is voor het lichaam, is muziek voor de geest. In de praktijk kan echter niet elk kind muziekles volgen. Daarom vindt FluXus dat muziekles onderdeel moet zijn van het basisonderwijs. FluXus in in 2010 gestart met het project Muziek Maakt School om dat voor elkaar te krijgen. Artistiek leider Erik van Deuren ontwikkelde hiervoor een speciale methode, waarbij kinderen niet alleen muziekles krijgen maar vooral hun persoonlijke talenten ontdekken en ontwikkelen. Vanaf september vorig jaar zijn 12 Zaanse basisscholen actief met Muziek Maakt School en FluXus zet zich in om dat aantal gestaag uit te breiden.

 


Ontwerp klaar: een kijkje in/op het Cultuurcluster

Het voorlopige ontwerp (VO+) voor het Cultuurcluster, dé culturele hotspot van Zaandam en toekomstig thuis voor FluXus, is klaar. Op de afbeeldingen en in het filmpje hieronder kun je al goed zien hoe het gebouw in grote lijnen gaat worden. Zo'n VO+ betekent ook dat alle partijen weten waar ze komen in het gebouw, wat de vrije centrale ontmoetingsruimte is, waar de horeca komt.

Ook de fietsstalling is onderdeel van dit plan en de infrastructuur. Het Cultuurcluster is een duurzaam gebouw. Zo is de gevel zonwerend en komen er 800 zonnepanelen op het dak. Voor het eind van het jaar zal het Definitieve Ontwerp klaar zijn: dan zijn bijvoorbeeld ook het kleurgebruik in het interieur definitief en de gevelbekleding. Eind 2017 start de bouw en naar verwachting is het Cultuurcluster twee jaar later gereed.

Nieuwe culturele hotspot van Zaandam
Het Cultuurcluster biedt een podium voor zowel professionele publiekstrekkers als kleinschalige activiteiten en amateurkunst. Hierdoor kunnen bijzondere samenwerkingen en nieuwe mogelijkheden ontstaan. De ateliers, expositieruimtes, werk- en studieplekken en horeca maken van het Cultuurcluster een nieuw en dynamisch trefpunt in hartje Zaandam.
 
Het Cultuurcluster is een uniek gebouw dat ontworpen is door architectenbureau MVRDV, het bureau dat ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de Markthal in Rotterdam. In het Cultuurcluster krijgen filmhuis De Fabriek, de Bieb, Fluxus, centrum voor de kunsten Zaanstad, Podium de Flux, Zaanradio en Stichting Babel, Zaans Architectuurplatform in de toekomst hun vaste plek. Ook kun je er een kop koffie drinken, lunchen, werken, exposities bekijken. 

Een open en flexibel gebouw 
Het VO+ laat zien dat MVRDV zich heeft laten inspireren door de Zaanse stijl van Inverdan-supervisor Sjoerd Soeters. MVRDV ontwierp een gebouw met daarin uitgesneden een Zaans huis. De glasgevel zorgt voor een verbinding tussen de centrale ontmoetingsruimte en het Stadhuisplein. Alle culturele functies hebben een eigen Zaans huis in het Cultuurcluster gekregen. Bij binnenkomst zijn die ook vrijwel allemaal te zien. De ruimtes zijn zo ontworpen dat ze ook geschikt zijn voor andere gebruikers. Op diverse plaatsen in het gebouw is horeca te vinden. De bedoeling is dat die allemaal hun eigen sfeer krijgen.  
 
VVV-informatiepunt in centrum Zaandam
De oplevering duurt nog even maar dat betekent niet dat de partners stil zitten. Er zijn al diverse initiatieven en samenwerkingen in gang gezet. Zo wil Zaanstad erg graag een VVV-informatiepunt. Binnenkort zal in het centrum van Zaandam hiervoor een pilot starten. De opgedane ervaringen kunnen dan weer worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van het Cultuurcluster, als onderdeel van de Poort van de Stad.

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk het filmpje over het VO+ dat Zaanstad maakte. Ook staat er een presentatie door de architect gepland in mei/juni bij Babel. We houden je op de hoogte.


Bewijs van kwaliteit voor FluXus

FluXus, centrum voor de kunsten in Zaanstad is gecertificeerd met het kwaliteitskeurmerk CK, Cultuurkeur. Dit keurmerk borgt de kwaliteit van het kunstonderwijs en de organisatie van FluXus. Wethouder Dick Emmer had vandaag de eer de certificering openbaar te maken. Tijdens een feestelijk moment op de muziekschool van FluXus in Zaandam bevestigde hij het CK-keurmerk aan de muur.

Onder toeziend oog van bezoekers, cursisten, docenten en medewerkers bevestigde de wethouder dinsdag 16 februari het keurmerk bij FluXus op de muur. Dit officiële moment werd aangekondigd door twee trompettisten uit de FluXus Talentklas, Jasper Rijkens en Pim Wouters. Directeur Harrie Swinkels stond stil bij het behaalde resultaat. Swinkels: "De certificering is een bewijs van kwaliteit en zorg, van doen wat we beloven. Het geeft opnieuw aan dat iedereen in Zaanstad, die zich cultureel wil ontwikkelen, bij de netwerkdocenten van FluXus moet zijn. Dat hebben we met elkaar bereikt en kunnen we met trots uitdragen."

Over het keurmerk CK, Cultuurkeur
Het keurmerk CK, Cultuurkuur wordt toegekend door Hobéon. Zij toetsen en certificeren instellingen voor cultuureducatie en amateurkunst. Dit doen zij met name voor leden van de Cultuurconnectie, maar ook andere instellingen kunnen deelnemen. De certificering is een garantie voor continue verbetering van kwaliteit.


Update Cultuurcluster

We meldden het jullie al eerder: FluXus krijgt een nieuw huis. Samen met filmtheater De Fabriek, Poppodium de Flux, de Bieb, Zaanradio en Babel komen we in een mooi nieuw verzamelgebouw bij het station van Zaandam.

Het ruimtelijk ontwerp van het Cultuurcluster is inmiddels gereed. Alle toekomstige gebruikers zijn tevreden over het ontwerp en de ruimtes. Nu zijn we bezig met het Technisch programma van eisen voor het gebouw als geheel en voor elke ruimte apart.

Dit is een essentiële fase, denk aan akoestiek, geluiddichtheid, klimaat, theatertechniek, enzovoort. Tegelijkertijd vindt er budgetbewaking plaats en werken we aan de voorbereiding van de beheer structuur. In de lente moeten al deze gegevens samen komen, wordt de raad geïnformeerd om over te gaan naar de volgende fase: de aanbesteding van de bouw.

Tussentijds zal er ook een informatiebijeenkomst komen voor alle toekomstige gebruikers, medewerkers en vrijwilligers. Datum wordt nog bekend gemaakt. 


Cultuurcluster: een goed idee

De meningen over het Cultuurcluster lopen uiteen, reden om het standpunt van FluXus en Podium de Flux uiteen te zetten.

FluXus en Podium de Flux staan positief tegenover het Cultuurcluster. Net als de andere toekomstige gebruikers. We hebben allen een overeenkomst getekend om te participeren in het cultuurcluster en samen de verantwoordelijkheid te nemen voor exploitatie en beheer van het cluster.

Er zijn veel argumenten waarom wij positief staan tegenover het cultuurcluster. De belangrijkste volgen hieronder:

 • Met het cultuurcluster, kiest de gemeente Zaanstad, na jarenlange bezuinigingen op cultuur, eindelijk vóór cultuur (ook al is dat mede ingegeven door een win-win situatie om tegelijk het nieuwe centrumplan te kunnen voltooien.
   
 • Met de realisatie van het Cultuurcluster wordt voorzien in een kwalitatief goede infrastructuur voor verschillende culturele functies in Zaanstad. Die infrastructuur biedt zowel klanten als huidige en toekomstige gebruikers de goede voorwaarden om op een of andere wijze deel te nemen aan of geconfronteerd te worden met cultuur.
   
 • Het publieke deel, de Huyskamer, met de Horeca, is een verrijking tov de huidige situatie. Het is de plaats voor ontmoeting, werk, broeden, inspiratie…
   
 • Meerdere instellingen samen in het gebouw, met de voorzieningen, biedt kansen tot nieuwe en andere activiteiten die voorheen niet mogelijk waren
   
 • De voorzieningen in het gebouw staan open voor culturele initiatieven en ander gebruikers.
   
 • Zaanstad krijgt een volwaardig pop- en cultuurpodium. De toekomst van dit podium is geheel afhankelijk van het wel- of niet doorgaan van het Cultuurcluster.
   
 • Het Cultuurcluster versterkt ook strategisch de toekomstige positie op de lange termijn van de gebruikers. Bezuinigen op de gebruikers, betekent problemen met de financiering van het cultuurcluster.

FluXus en de Flux staan, samen met de andere instellingen positief in dit traject en zien kansen om onze huidige functies nog beter te kunnen uitvoeren en om samen met anderen het culturele programma in Zaanstad te verrijken.

Natuurlijk zijn er ook kritische kanttekeningen te maken en risico’s:

 • De Muziekschool, (net als het filmhuis) zijn goede, functionele gebouwen. Het is zonde dat die verlaten worden.
  Dat is zo, maar er wordt gezocht naar een herbestemming om kapitaalvernietiging te voorkomen. Daarnaast zijn de andere gebouwen van FluXus onvoldoende geschikt voor de eisen van deze tijd en is het al jarenlang staand beleid om de functies van FluXus samen te brengen in een gebouw, met goede (klant) voorzieningen voor iedereen.
   
 • Spreiding in de stad van cultuurgebouwen, geeft op meerdere plaatsen levendigheid, in plaats van op één plek.
  Dat is waar. Kijken we naar de huidige situatie dan zien we dat elk gebouw met een eigen functie relatief klein is en maar beperkt bijdraagt aan die levendigheid. Daarbij komt dat monofuncties in een eigen gebouw steeds lastiger voor subsidie in aanmerking komen (zie het poppodium en de recente plannen om de cursusactiviteiten van FluXus weg te bezuinigen). Alleen met vrijwilligers lukt het nog om de gebouwen open te houden.

  Ook voor de klanten is het een verbetering om in een cultureel rijke omgeving deel te nemen aan cultuur en geïnspireerd te worden door andere functies.Er worden alternatieven aangedragen: Cultuur in het sluizencomplex; op het Hembrugterrein (of alleen het poppodium op Hembrug); Chocoladefabriek. Hoe zinvol sommige ideeën ok zijn, zij missen wel de kansen en winst (inhoudelijk en financieel) van de gezamenlijkheid van een Cultuurcluster. Nog belangrijker: politiek-strategisch lijkt dit verre van haalbaar. Het is niet zo dat er een cultuurbeleid ligt, waarin bij niet doorgaan van het Cultuurcluster, er gezocht wordt naar alternatieven om de cultuur te versterken of verbeteren. Eerder omgekeerd: de toekomst van een deel van cultuur (de FluX en in zekere zin FluXus-cursussen ook), is voor zijn continuïteit afhankelijk van het cultuurcluster. 
   
 • Tegenstanders van het Cultuurpodium wijzen op de financiële gevolgen en risico’s:  “30 miljoen is erg veel geld”.
  Ja, het is een flinke investering, maar niet de 30 miljoen, zoals veel genoemd wordt. Dat is inclusief de algemene infrastructuur voor Inverdan (fietsenstalling / Kiss & Ride; fietspaden en toegang trouwauto’s. het Cultuurcluster zelf is geraamd op € 23 miljoen. Als cultuurliefhebbers kunnen we ook blij zijn met deze extra investering in cultuur, na jaren van alleen maar bezuiniging op cultuur. Bovendien zijn de extra middelen om het gebouw te financieren extra toegevoegd aan cultuur. En nog steeds is het cultuurbudget van Zaanstad zeer bescheiden tov vergelijkbare gemeenten.
   
 • “Financieel zal het tegenvallen, kijk maar naar andere cultuurhuizen, die met een tekort zitten in de exploitatie”.
  We proberen vooral goed te leren van die voorbeelden om de risico’s zo klein mogelijk te maken. De gemeente is hierin een goede, constructief meedenkende partner. We hebben allen hetzelfde doel om zo te calculeren dat de risico’s zo klein mogelijk zijn.

  Binnen de huidige gegevens en berekeningen kunnen uit de (extra) subsidie huur en beheer gefinancierd worden, zonder dat er een zware opdracht ligt tot inverdienen en sponsoring. Bovendien scheiden we beheer en activiteiten.
   
 • “De extra kosten voor het Cultuurcluster gaan ten koste van andere culturele organisaties en activiteiten.”
  Dat is onjuist. Het gaat om extra geld voor cultuur, wat niet afkomstig is van huidige subsidies aan organisaties of voor activiteiten. Voor dit culturele belang zullen we blijven staan.
   
 • "Ïn het Cultuurcluster wordt de huidige huur prijs voor de zelfstandige netwerk docenten veel hoger.”
  Onjuist. De huur voor docenten blijft op het bestaande niveau. Er is bedongen dat op dezelfde wijze een infrastructuur voor cultuureducatie in stand kan worden gehouden als nu (dus deelname aan het netwerk tegen een lage non-profit vergoeding). Dat geldt ook voor allerlei andere culturele activiteiten, amateurkunst, enz. Het gebouw is er om cultuur mogelijk en toegankelijk te maken. Omdat huur en beheer gedekt zijn, kan iedere culturele initiatiefnemer daar tegen lage kosten gebruik van maken. De gemeente toont zich een constructieve partner om dit op deze wijze mogelijk te maken.
   
 • “Er zijn altijd risico’s die nu nog niet voorzien zijn…."
  Het belangrijkste zijn de risico’s met financiële gevolgen. Daarom streven we naar een financieel “veilige” startpositie. Dat houdt in dat de te verwachten vaste kosten –huur en beheer- gedekt zijn, uit de bestaande en extra subsidie. Er was al een reservering gemaakt door de gemeente voor de extra kosten, nog gebaseerd op de oude situatie van een Bieb boven het Spoor. Deze reservering moest verhoogd worden met € 450.000,- , wat in juni in de gemeenteraad behandeld is. Hierdoor start het Cultuurcluster financieel veilig, zonder een tekort of met de opdracht om vanaf het begin extra inkomsten te genereren uit exploitatie of sponsors om de vaste kosten te kunnen dekken. Hiervoor komt een extra subsidie naar cultuur.

  De huidige subsidies voor activiteiten van de instellingen zijn volledig behouden. Bezoekcijfers en inkomsten uit activiteiten, zijn dus niet direct van invloed op de exploitatie van het gebouw.

  Natuurlijk zijn er onzekerheden als het gaat om beheerskosten. Vandaar dat we voor de eerste jaren een garantstelling van de gemeente hebben gevraagd voor die eerste periode van € 100.000,-. Ook hiertoe is de gemeente bereid.


Het Cultuurcluster in Zaanstad is een win-win situatie, waardoor cultuur en specifiek de gebruikers hun kansen vergroten op voortbestaan en versterking. Het is niet realistisch om te verwachten dat die kansen er ook zijn zonder het Cultuurcluster. Integendeel de continuïteit van de Flux en ook van FluXus 9cursussen) kan zelfs in de gevarenzone terecht komen.


Natuurlijk brengt het risico’s met zich mee. Maar zonder risico’s geen groei en ontwikkeling.

Harrie Swinkels
Directeur FluXus

18-8-2015

 


 


Oranje Fonds steunt Muziek Maakt School

Het Oranje Fonds, het fonds dat sociale initiatieven ondersteunt, gaat het FluXus initiatief Muziek Maakt School het komen jaar ondersteunen met bijna 29.000 euro. Met Muziek Maakt School wil FluXus structureel en kwalitatief hoogwaardig muziekonderwijs voor alle kinderen in Zaanstad. Onder schooltijd en van groep 1 tot en met 8. Dankzij deze subsidie van het Oranje Fonds komt dat doel weer een stapje dichterbij.

Het geld is bestemd voor het project 'Periferie Poelenburg' gericht op het uitbreiden van het huidige initiatief. Dankzij de toegekende steun, kan Muziek Maakt School komend jaar uitbreiden op basisschool De Tamarinde (locatie Jonge Arnoldusstraat) en op alle scholen van De Gouw en De Loopplank. Vanaf september is FluXus op 12 Zaanse basisscholen actief met Muziek Maakt School.

Muziek Maakt School
Muziek leert je abstracter denken en beter concentreren. Wat sport is voor het lichaam, is muziek voor de geest. In de praktijk kan echter niet elk kind muziekles volgen. Daarom vindt FluXus dat muziekles onderdeel moet zijn van het basisonderwijs. FluXus is in 2010 gestart met het project Muziek Maakt School om dat voor elkaar te krijgen. Artistiek leider Erik van Deuren ontwikkelde hiervoor een speciale methode, waarbij kinderen niet alleen muziekles krijgen, maar vooral hun persoonlijke talenten ontdekken en ontwikkelen. Meer informatie...

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds


Het 'nieuwe huis' van FluXus

Gemeente Zaanstad heeft bekend gemaakt dat architectenbureau MVRDV het cultuurcluster aan het Stadhuisplein in Zaandam gaat ontwerpen. MVRDV is een vernieuwend Nederlands architectenbureau, bekend van experimentele ontwerpen zoals de Markthal in Rotterdam.

‘Het cultuurcluster wordt een bijzonder gebouw voor ontmoeting tussen publiek en cultuur- en kunstbeoefenaars’, zegt wethouder Dick Emmer (Cultuur). ‘Het bijzondere voorstel van MVRDV zal ook achteloze passanten nieuwsgierig maken.’

FluXus zal een van de hoofdgebruikers zijn. Samen met filmtheater De Fabriek, poppodium DE FLUX , de Bieb, Zaanradio en Babel. Ook komt er een poppodium/muziekzaal, een presentatiezaal, een filmtheater, radio- en tv-studio, een bibliotheek met leescafé en horeca. Er zijn ateliers, expositieruimtes, oefenlokalen, werkplekken en vergaderruimten. Naast deze centrale plek blijft er ook ruimte voor cultuur elders in Zaanstad.

Het cultuurcluster komt direct naast het station Zaandam en het stadhuis. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw eind 2016 of begin 2017 beginnen.

Meer op de gemeentesite


De leukste creatieve cursussen van de zaanstreek